Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
6 april 2016
Artikel delen

Gauss Surgical wil app voor meten bloedverlies inzetten bij bevallingen

Gauss Surgical heeft 12,6 miljoen dollar opgehaald bij externe financierders. Het geld stopt de startup in de doorontwikkeling van het Triton Fluid Management System: een mobiele applicatie om real-time in klinische setting bloedverlies te meten. Gauss wil zich nu gaan richten op de verloskunde.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het geld komt bovenop eerdere financieringsrondes, waarmee Gauss nu bij venture capital-aanbieders in totaal 24,6 miljoen dollar heeft opgehaald, zo schrijft MobiHealthNews. Triton Fluid Management System is een app waarmee chirurgen en hun teams via een tablet tijdens een operatie realtime eventueel bloedverlies in de gaten kunnen houden.

Gauss Surgical ontstond in 2012 vanuit StartX Stanford University , een accelerator programma van de Amerikaanse universiteit. Het Triton Fluid Management System mocht in 2014 van de Amerikaanse toezichthouder FDA op de markt gebracht worden. Uit meerdere klinische testen kwam de toepassing als betrouwbaar naar voren.

Via een tablet kunnen chirurgen foto’s maken van gebruikte chirurgische gazen waarmee bloed is opgevangen. De foto’s worden verstuurd naar een centrale database van Gauss, waar een beeldverwerkingsalgoritme wordt toegepast om de geschatte hoeveelheid bloed en hemoglobine-massa te meten en zo te berekenen hoeveel bloed iemand heeft verloren. Vervolgens krijgen de chirurgen en hun teams deze informatie – aantal milliliters verloren bloed, hemoglobineverlies, aantal gebruikte gazen –  te zien via de app op hun tablet.

Gauss kreeg verder in 2015 FDA-goedkeuring voor een andere functie in de Triton app, waarmee ook de hoeveelheid bloed kan worden gemeten dat wordt opgevangen in een buis of container. De werking is verder hetzelfde als bij het meten van bloed en hemoglobinewaarden in de gazen.

De komende jaren wil Gauss zich volgens CEO Siddarth Satish richten op de verloskunde. Zo is er vaak sprake van veel bloedverlies tijdens een bevalling. Nu maakt de verloskundige een schatting van de hoeveelheid verloren bloed om te bepalen of er problemen kunnen ontstaan.

Satish stelt dat er behoefte is aan een objectief meetinstrument dat bij iedere bevalling ingezet kan worden. Diverse beroepsorganisaties hebben al aangegeven dat een formeel instrument op dit gebied een grote vooruitgang zou betekenen. ICT kan hier voor de benodigde innovatie zorgen.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen