Gezond gedrag loont echt: Healthcoins!

ma 20 februari 2017 - 13:18
Nieuws

Het belonen van gezonde keuzes, dat is de kern van de Drentse startup Healthcoin, opgericht door Mike van Holsteijn. Het financiële belang van gezonde mensen is groot, zowel voor de overheid, als de verzekeraars, gemeenten en werkgevers. Deze laatste groep ziet steeds vaker het nut in van Healthcoin.

Werkgevers kunnen door Healthcoin te gebruiken gezonde doelen afspreken met hun werknemers. Deze kunnen, door zich aan het doel te houden, tegoed verdienen en dit uitgeven aan bijvoorbeeld een dagje sauna/zwembad, sportschoenen of andere gezonde producten. Op deze manier wordt gezond gedrag beloont.

Gezonde doelen

Maar hoe werkt het in de praktijk? Healthcoin maakt gebruik van het eveneens Hollandse platform  Selfcare. Het verschil tussen Selfcare en andere leveranciers is dat Selfcare te koppelen is aan vrijwel alle wearables en gezondheidsapps van diverse bedrijven. Door al die informatiebronnen te koppelen aan het door jou te halen doel, kun je via Healthcoin ‘geld’ sparen en vervolgens uitgeven aan gezonde producten bij de bij Healtcoin aangesloten partners en webshops. Ook kunnen de gegevens van stappentellers, bloeddrukmeters, bloedsuikermeters en bijvoorbeeld gewicht gebruikt worden in de doelstellingen om nog specifieker gezond gedrag te kunnen belonen.

Binnenkort wordt de app ook gekoppeld aan Apple Health en Google Fit, waardoor de mogelijkheden nog vele malen groter zullen worden. Tot nu toe is de app Healthcoin nog niet heel bekend, maar daar lijkt verandering in te komen, nu een Japanse onderzoekster onlangs Mike van Holsteijn heeft opgezocht om te onderzoeken of deze app ook voor de Japanse markt uitkomst kan bieden, zo valt te lezen op smarthealth.nl.

Ziekteverzuim terugdringen

In Nederland stijgt de populariteit inmiddels aanzienlijk. Naast de populariteit bij werkgevers ziet Van Holsteijn ook steeds meer interesse getoond worden door gemeenten en regio’s. Zo wordt Healthcoin al gebruikt in de Amsterdamse wijken Osdorp en Slotermeer om de strijd tegen obesitas aan te gaan. Ook Rotterdam en Leiden hebben hun interesse kenbaar gemaakt, met name in de strijd tegen Diabetes type II en COPD.

Volgens Van Holsteijn valt het concept bij werkgevers erg gemakkelijk uit te leggen. Het verdienmodel is daar direct helder. Hoe minder ziekteverzuim, des te hoger de productiviteit en dus de winst. Voor overheid, gemeenten en regio’s geldt dat meerdere financiers mogen meebeslissen, dus hiervoor is een langere adem nodig, zo zegt Van Holsteijn.