GGD Twente brengt seksuele voorlichting naar de digitale wereld

vr 17 februari 2017 - 16:25
Nieuws

Een tienermoeder, -vader of -ouder is iemand die jonger is dan 20 jaar en een kind heeft. Nederland is één van de landen met de laagste cijfers als het gaat om tienerzwangerschappen. Op 1 januari 2016 telde Nederland 2214 tienermoeders. Wanneer we dit vergelijken met de rest van Europa, dan hebben alleen Zwitserland en Denemarken een nog lager cijfer.

Een waarschijnlijke reden is het feit dat Nederland al vroeg, vaak al tijdens het basisonderwijs, goede seksuele voorlichting geeft, met aandacht voor weerbaarheid, relaties en anticonceptie. Daar kan Nederland uiteraard trots op zijn, maar dit is geen reden om achterover te gaan leunen moet de GGD Twente gedacht hebben.

De GGD Twente brengt seksuele voorlichting naar de digitale wereld en introduceert een app met een spel dat de naam “Eicel zoekt zaadcel” draagt. Deze game gaat over gezond zwanger worden en is te downloaden via een smartphone, zo valt te lezen op de website van de NZG.

Zoek de eicel

Wanneer je het spel speelt, moet je als zaadcel in een groep op zoek naar de te bevruchten eicel.
Maar pas op voor de vele hindernissen, zoals roken, die je onderweg tegen kunt komen. Tijdens de reis naar de eicel krijg je ook hulmiddelen als foliumzuur om de eicel te bereiken. Middels dit spel worden jongeren spelenderwijs in aanraking gebracht met alles dat met zwanger worden en zijn te maken heeft.

"We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat met name jongere doelgroepen steeds moeilijker bereikbaar worden via de traditionele communicatiemiddelen. Ze lezen geen folders en bezoeken ook nauwelijks gespecialiseerde websites”, aldus Marieke Bunnik van GGD Twente. Dit motiveerde de GGD Twente om een ander manier te vinden om jongeren te bereiken. Een game voor de smartphone en tablet was de conclusie.

Hoewel de ontwikkeling van een game veel meer kost dan het drukken van een flyer zagen de veertien Twentse gemeenten toch de meerwaarde van een game en droegen elk hun financiële steentje bij. Het gaat hier tenslotte om een maatschappelijk belang. Helaas gaan vrouwen zich meestal pas inlezen als ze al zwanger zijn, wat eigenlijk te laat is volgens Bunnik.

“Een gezonde zwangerschap begint al weken voor de bevruchting: dan moet je al foliumzuur gaan slikken en stoppen met roken en alcohol drinken. Het is best lastig om die boodschap op tijd bij de doelgroep te krijgen.” De app is te downloaden in de Google Playstore en de Apple App Store.