Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Google Deepmind helpt dokters bij het herkennen van oogproblemen

Google gaat samenwerken met de Britse overheidsgezondheidsorganisatie NHS in een studie om te zien of computers kunnen helpen bij het vroegtijdig herkennen van degeneratieve oogproblemen. Alphabet-dochter Google Deepmind (Londen) heeft een partnerschap aangekondigd met de NHS om op basis van geanonimiseerde oogscans tot eerdere diagnoses op dit gebied te komen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Deepmind, in 2014 door Google gekocht, gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) om computers te laten leren zelf zaken uit te voeren op basis van herhaling en zo zelfstandig tot bijvoorbeeld eigen diagnoses te komen. In het geval van de samenwerking met de NHS is het uiteindelijke doel om op basis van ruim één miljoen oogscans een computer dokters te ondersteunen in het maken van een diagnose over oogproblemen die zijn gerelateerd aan diabetes of leeftijdsgerelateerde oogproblemen zoals staar. Het pilotproject wordt uitgevoerd in samen met de Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust.

Recentelijk heeft IBM een vergelijkbaar project aangekondigd. IBM denkt dat zijn cognitief systeem IBM Watson artsen kan ondersteunen bij de analyse van röntgenfoto’s. Om die reden sloot IBM een samenwerkingsverband met 15 ziekenhuizen en bedrijven om medische beeldvorming (imaging), zoals radiologie, echografie, magnetische resonantie beeldvorming te verbeteren via Watson Health.

DeepMind heeft ook aangekondigd dat het een adviesraad gaat oprichten dat de samenwerking met de NHS kritisch zal bekijken. Dit is een reactie op kritiek van privacy-voorvechters dat Google mogelijk meer zal doen met door de NHS geleverde data dan alleen gebruik voor medische doeleinden.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen