Google’s DeepMind heeft toegang tot gevoelige data gezondheidsdienst

3 mei 2016
Nieuws

Dat Google grote ambities heeft op het gebied van ehealth, is inmiddels bekend. Minder bekend is echter wat gebeurt met de data die wordt gegenereerd. Het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist publiceerde deze week een artikel waarin een link wordt gelegd tussen Google’s DeepMind en de Britse National Health Service.

New Scientist zegt over documenten te beschikken waarin de relatie tussen DeepMind, Google’s onderdeel dat actief is met kunstmatige intelligentie, en de NHS wordt beschreven. Daaruit blijkt dat DeepMind jaarlijks toegang heeft tot gezondheidsdata van 1,6 miljoen patiënten van drie ziekenhuizen in Londen die worden gerund door de NHS. Het gaat om de ziekenhuizen Barnet, Chase Farm en de Royal Free.

Data volgend jaar vernietigd

De informatie die in handen komt van DeepMind is zeer gedetailleerd. Zo worden er gegevens verstrekt over onder meer HIV-patiënten, abortussen en druggerelateerde incidenten zoals een overdosis. DeepMind heeft de beschikking over data tot wel vijf jaar terug. DeepMind kondigde in februari van dit jaar al aan te gaan samenwerken met de NHS voor de bouw van een app genaamd Streams, bedoeld voor het monitoren van nierpatiënten.

Volgens de documenten waarover New Scientist beschikt, wordt de data niet in de servers van DeepMind zelf opgeslagen, maar bij een derde partij die is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk (VK). Ook zal de data worden vernietigd wanneer de overeenkomst tussen DeepMind en de NHS in 2017 wordt beëindigd. In een reactie op de publicatie zegt de NHS dat het verstrekken van de data aan DeepMind geheel in lijn is met de geldende regels in het VK.