Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Groei voor digitale platform Depressie Connect

Het Radboudumc meldt robuuste groei voor het digitale platform Depressie Connect. Het aantal deelnemers op het forum voor mensen met depressie en de community voor naasten tellen bij elkaar zo’n 600 leden. Het platform werd in juni van dit jaar gelanceerd.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Depressie Connect is het resultaat van het project ‘De Kracht van Depressie’, waarin kwalitatief onderzoek is uitgevoerd onder mensen met recidiverende depressie. De resultaten stonden in het teken van de vraag: Hoe kan ervaringskennis anderen met depressie helpen?

Factoren als gepersonaliseerde informatie, laagdrempelig en gelijkwaardig contact met lotgenoten bleken volgens deelnemers aan project relevant om ervaringskennis op een prettige wijze te kunnen delen. Deze voorwaarden zijn samengebracht in Depressie Connect.

 “Vaak gaat alle zorg en aandacht uit naar degene met de depressie”, licht Heidi Heuvelman, één van de communitymanagers van Depressie Connect, toe. “Het samenleven met iemand met een depressie is ontzettend zwaar. De machteloosheid, de pijn en wanhoop te zien van het kind, de partner of de ouder. Thema’s als ‘jezelf overvragen’, ‘grenzen stellen’ en ‘hoe houd je het vol’ komen vaak voorbij.”

Twee online omgevingen

Het forum bestaat uit twee online omgevingen; enerzijds een plek voor lotgenoten die ervaring hebben met depressie, anderzijds een forum voor naasten. In enkele maanden tijd liep het aantal deelnemers op het forum voor mensen met depressie op tot ruim 500.

De community voor naasten heeft nu ruim 100 deelnemers. Niet zo’n grote toestroom als op het andere forum, maar door de mensen die de naasten-community al gevonden hebben is duidelijk zichtbaar hoe groot de behoefte is van naasten om ervaringen met elkaar te delen en steun te vinden bij elkaar, stelt het Radboudumc.

Afgelopen zomer lanceerde de Depressie Vereniging de digitale community Depressie Connect samen met GGZ-instelling Pro Persona en Radboudumc. Op de website komen verschillende thema’s aan bod. Daarbij kan worden gedacht aan de impact van depressie op je relatie en sociale leven, de angst voor terugval, herstel, zingeving, dag-invulling en praktische tips.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen