Hoofdpijnklachten beter onder controle dankzij digitaal dagboek

2 mei 2024
Monitoring
Nieuws

Het Hoofdpijncentrum van Gelre ziekenhuizen introduceert een digitaal hoofdpijndagboek waarin patiënten hun hoofdpijnsymptomen en pijnstillergebruik nauwkeurig kunnen bijhouden. Zo kan de behandeling van hoofdpijnklachten beter worden afgestemd op de specifieke situatie van de patiënt.

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende redenen om een huisarts te bezoeken. Een op de vijf Nederlanders heeft minimaal één dag in de week hoofdpijn. Met het nieuwe digitale hoofdpijndagboek van het Hoofdpijncentrum van Gelre ziekenhuizen kunnen patiënten via een app op hun smartphone dagelijks bijhouden welke hoofdpijnsymptomen ze hebben, inclusief de ernst ervan en de mogelijke triggers. Ook hun medicatiegebruik kunnen ze bijhouden. Dit geeft de zorgverleners inzicht in de patronen en oorzaken van hoofdpijn bij individuele patiënten.

Het digitale hoofdpijndagboek is ontwikkeld met het oog op gebruiksgemak en toegankelijkheid. De app is makkelijk en overzichtelijk voor zowel patiënten als zorgverleners. In tegenstelling tot een papieren dagboek, hebben patiënten het digitale dagboek altijd en overal bij de hand. Zo kunnen ze de dagelijkse rapportage invullen waar en wanneer het hen het beste uitkomt.

Diagnostiek en monitoring

De app van het Hoofdpijncentrum van Gelre ziekenhuizen is vooral bedoeld om te helpen bij het stellen van een diagnose. Het expertisecentrum voor hoofd- en aangezichtspijn in CWZ introduceerde vorig jaar een vergelijkbaar digitaal hoofdpijndagboek, dat naast een diagnostisch gedeelte ook een monitoringsgedeelte omvat. Bij het diagnostisch dagboek wordt vooral gevraagd naar de aard van de hoofdpijn. Het monitoringsdagboek richt dit zich daarentegen op de ernst en de gevolgen van de hoofdpijn in het sociale verkeer.

Chronische aandoeningen

De nieuwe hoofdpijnapp sluit naadloos aan op de bestaande trend van thuismonitoring van verschillende chronische aandoeningen. Zo zijn er al bijvoorbeeld apps voor patiënten met diabetes, COPD, hartfalen en tal van andere aandoeningen. Die apps blijken in de praktijk goed te werken en ook het nieuwe digitale hoofdpijnhandboek blijkt goed aan te slaan.

Neuroloog-somnoloog Michel Hoebert: “Dit is een waardevol instrument voor zowel patiënten als zorgverleners. Het stelt ons in staat om een completer beeld te krijgen van de intensiteit en frequentie van de hoofdpijnklachten van de patiënt. Dit helpt ons de juiste diagnose te stellen en een behandelplan op te zetten.”