Search
Close this search box.
Search

Implanteerbare hartritmemonitor bij Tjongerschans

Vorige week, op 9 januari, is in het Tjongerschans ziekenhuis de eerste implanteerbare hartritmemonitor geplaatst. De innovatieve Jot DX hartritmemonitor is zo compact dat via een kleine, weinig invasieve ingreep, binnen enkele minuten onder de huid in de linker borststreek van de patiënt ingebracht kan worden.

Met de nieuwe implanteerbare hartritmemonitor krijgen artsen de controle over het beheren van de stroom aan informatie. Daarvoor beschikt de Jot DX over een zogenoemde ‘sleutelepisodes’ functie. Daarmee kan bepaald worden of álle hartritmes gemonitord moeten worden of slechts bepaalde onregelmatige hartritmes.

Nieuwe hartritmemonitor breed inzetbaar

De Jot DX implanteerbare hartmonitor wordt ingezet voor de hartbewaking van patiënten die kampen met onverklaarbare symptomen die kunnen wijzen op hartritmestoornissen. Denk daarbij aan symptomen zoals duizeligheid, hartkloppingen, pijn op de borst, flauwvallen en kortademigheid. Daarnaast wordt hij ook ingezet bij patiënten die een verhoogd risico hebben op hartafwijkingen.

Dankzij de nieuwe ‘sleutelepisodes’ functie wordt niet alleen detectie op afstand gerealiseerd. Ook de nauwkeurigheid en het stellen van diagnoses worden verbeterd en versneld. De Jot DX wordt via Bluetooth verbonden met de mobiele myMerlin app van Abbott.

Telezorg en verbonden zorgtechnologie

In de lente van 2022 startte CWZ, als derde ziekenhuis in Nederland, ook met het inzetten van kleine implanteerbare hartmonitoren. Die zijn amper 45 millimeter lang en 7 millimeter breed en kunnen vier en half jaar dienstdoen.

“De afgelopen jaren is er meer aandacht gekomen voor telezorg en verbonden zorgtechnologie. Dit heeft toegang gegeven tot meer gegevens, wat bijdraagt ​​aan betere beoordeling en behandeling van patiënten”, vertelt cardioloog Schram van Tjongerschans.

“Met de ‘sleutelepisodes’ optie krijgen wij de mogelijkheid om informatie te destilleren, een duidelijke tijdbesparende verbetering die helpt om sneller belangrijke klinische zorgbeslissingen te nemen. Niet alleen een mooie stap voor de patiëntveiligheid maar ook op het gebied van efficiëntie in de zorg”, aldus de cardioloog.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?