Search
Close this search box.
Search

Informatie trials kankeronderzoek voortaan beter toegankelijk

Onderzoekbijkanker.nl, een trialdatabase voor oncologen, biedt onderzoeksgroepen voortaan een overzicht van de binnen hun onderzoeksgroep georganiseerde trials binnen een zogeheten iFrame op hun website. Een iFrame is een stukje softwarecode waarmee informatie vanaf een andere website getoond kan worden. Met behulp van zo’n ‘venster’ hoeft een onderzoeksgroep niet meer zelf de informatie over trials op hun website bij te houden. De vindbaarheid van informatie over lopende studies draagt bij aan een betere inclusie ervan, stelt IKNL.

Onderzoekbijkanker.nl biedt een overzicht van interventieonderzoek, studies naar kwaliteit van leven en observationele studies, schrijft Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op de eigen website. Kankerpatiënten en hun naasten kunnen dit overzicht van trials ook te vinden op Kanker.nl. IKNL onderhoudt de trialdatabase.

Betere vindbaarheid trials = betere inclusie

Om deze informatie compleet en actueel te houden, is het volgens de organisatie belangrijk dat nieuwe studies worden aangemeld door onderzoekers en onderzoekgroepen. Betere vindbaarheid van informatie over lopende studies middels een iFrame draagt bij aan een betere inclusie ervan. Een bijkomend voordeel is dat onderzoeksgroepen met zo’n softwarematig ‘venster’ deze actuele informatie voortaan direct op hun eigen website tonen.

De Dutch Gynaecological Oncology Group (DGOG) gebruikt als eerste onderzoeksgroep deze optie. Zij tonen op hun website een iFrame met het overzicht van DGOG-studies vanaf Onderzoekbijkanker.nl.
IKNL en de Dutch Onocology Research Platform (DORP) werken samen om het trialoverzicht vollediger te maken. Met een aantal onderzoeksgroepen, waaronder de DGOG, hebben zij nu afspraken vastgelegd om dit in de praktijk te brengen.

Eenvoudiger toegankelijk

Voor onderzoeksgroepen is het in kaart brengen van studie-informatie en die informatie bijhouden op de websites een tijdrovende klus. De DGOG wil de studie-informatie actueel houden en zorgt er samen met Onderzoekbijkanker.nl nu voor dat studie-informatie centraal bijgehouden en eenvoudiger toegankelijk wordt. Onderzoekbijkanker biedt vervolgens een iFrame die de actuele DGOG-studies toont. De DGOG wilde dit in de look & feel van de eigen website tonen. DORP maakt dit mogelijk.

IKNL stelt alle onderzoeksgroepen nu een iFrame aan te bieden vanaf onderzoekbijkanker.nl. Dit zorgt ervoor dat bijhouden van trials voor een onderzoeksgroep op de eigen website niet meer nodig is. De redactie van Onderzoekbijkanker verzorgt alle teksten, maar moet wel van de onderzoeksgroepen een signaal krijgen wanneer er nieuwe informatie is.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?