Search
Close this search box.
Search

Innovatieve digitale begeleiding voor meer zelfredzaamheid

Het bevorderen van de zelfredzaamheid van mensen met een (licht) verstandelijke beperking is belangrijk voor het verminderen van stress en het bieden van meer houvast in het dagelijks leven. Stichting Philadelphia Zorg en Moovd hebben een digitale begeleidingstherapie ontwikkeld waarmee deze doelen behaald kunnen worden. Bijkomend voordeel van deze digitale innovatie is het feit dat een hogere zelfredzaamheid leidt tot het efficiënter kunnen inzetten van begeleiders.

Moovd is een ontwikkelaar van digitale therapieën en nieuwe behandel- en begeleidingsmethodes. Binnen de samenwerking die tot de nieuwe therapie voor digitale begeleiding leidde, bracht Stichting Philadelphia Zorg haar inhoudelijke deskundigheid met betrekking tot de begeleiding en behandeling van mensen met een beperking mee. De ontwikkelde digitale begeleidingstherapie, zo hebben Philadelphia en Moovd besloten, wordt beschikbaar gesteld voor alle Nederlandse zorginstellingen.

Aan de ontwikkeling van de specifieke trainingen voor de doelgroep hebben drie teams van Philadelphia Werk & Begeleiding in de regio’s Noord, Oost en Zuid het afgelopen jaar Zuid samen met Moovd samengewerkt.

Digitale begeleiding verhoogd zelfredzaamheid

De digitale begeleiding voorziet in het trainen van praktische situaties met behulp van virtual reality. Die trainingen variëren van een praktische oefening over reizen met het OV tot het leren van gespreksvaardigheden bij een werkgever en omgaan met pesten. Daarmee kunnen realistische situaties in een gecontroleerde omgeving eindeloos en veilig getest worden. In principe zitten daar geen beperkingen aan. Cliënten kunnen een situatie net zo lang trainen tot ze deze onder de knie hebben.

“Dankzij de trainingen ervaren cliënten meer zelfstandigheid, minder stress en hebben ze meer houvast in het dagelijks leven. De VR trainingen passen helemaal bij de visie van Philadelphia. Het helpt de deelnemers op weg om zo zelfstandig mogelijk te leven en volwaardig te kunnen participeren in de samenleving”, vertelt Tineke Westera, regiomanager Philadelphia Werk & Begeleiding Noord.

“Wij merken dat door het inzetten van de VR-bril de situatie als een werkelijkheid ervaren wordt. Op deze manier kan er steeds volgens de juiste stappen geoefend worden, je kunt geen stappen overslaan en het dus meteen goed aanleren. De VR-bril maakt de training interactiever, levendiger en uitdagender”, aldus Henrike, coördinerend werkbegeleider bij Philadelphia.

Enthousiaste deelnemers

De cliënten die al kennis hebben kunnen maken met de digitale, virtual reality, trainingen reageren enthousiast. “Ik vond het heel gaaf en bijzonder om te doen. Ik heb via de virtual reality bril een filmpje gezien over een gesprek voeren met de werkgever. Het was een leermoment voor mij en heeft me wakker geschud, want vandaag heb ik zelf zaken bespreekbaar gemaakt met mijn werkgever en dat vind ik normaal gesproken erg moeilijk”, vertelt een van de cliënten.

De samenwerking met Stichting Philadelphia Zorg past binnen de strategie van Moovd om de mentale gezondheid van mensen te verbeteren met bewezen technische innovaties. “Iedereen zou laagdrempelig toegang moeten hebben tot hoogwaardige geestelijke gezondheidszorg. Digitale technische innovaties kunnen daarbij een doorslaggevende factor zijn. Dankzij de samenwerking met Philadelphia kunnen we de digitale doorontwikkeling versnellen”, licht Menno Kamphuis, founder van Moovd, toe.

Stichting Philadelphia Zorg stelde in 2019, aan de hand van een praktijkonderzoek, dat de inzet van sociale robots de zelfredzaamheid van cliënten van instellingen voor langdurige zorg de kan vergroten en personeelstekorten kan opvangen. 

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Volg jij ons al?