Search
Close this search box.
Search

Jeroen Bosch ziekenhuis neemt praatplaat nierfalen in gebruik

Het Jeroen Bosch ziekenhuis heeft onlangs de praatplaat nierfalen in gebruik genomen. Deze praatplaat is bedoeld als visuele ondersteuning tijdens het voorlichtingsgesprek over nierfalen tussen zorgverlener en patiënt. De praatplaat is ontwikkeld door de werkgroep laaggeletterdheid van mProve.

Op de praatplaat staan duidelijke illustraties op van de nieren, van wat de nieren doen en van de behandelingsmogelijkheden bij nierfalen. De praatplaat is in eerste instantie gemaakt voor patiënten met lage gezondheidsvaardigheden.

Op de praatplaat kan de zorgverlener schrijven en tekenen. Zo kan hij of zij patiënt-specifieke informatie toevoegen. De patiënt krijgt de praatplaat mee naar huis. De praatplaat werd ontwikkeld in samenwerking met medisch illustrator Maartje Kunen die veel ervaring heeft in het maken van beelden voor laaggeletterden.

mProve

Zo’n twee jaar geleden namen vijf STZ-ziekenhuizen, te weten het Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht), Isala (Zwolle), Jeroen Bosch Ziekenhuis (’s-Hertogenbosch), Máxima Medisch Centrum (Veldhoven) en Rijnstate (Arnhem), het initiatief voor de ontwikkeling van de praatplaat. Het doel het van het beeldverhaal is om moeilijk begrijpbare informatie toegankelijk te maken. 

Onder de naam mProve delen de ziekenhuizen hun best practices en behaalde resultaten. Ook zullen de ziekenhuizen samen aan projecten werken die binnen één ziekenhuis niet te organiseren zijn. Uiteindelijk streven zij naar het ontwikkelen van nieuwe werkwijzen die de zorg efficiënter maken.

Communicatie met patiënt verbeteren

mProve wil de communicatie verbeteren met patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven, zo werd bij de oprichting gesteld. De zorgverleners van de ziekenhuizen zullen een training krijgen, waarin zij handvatten krijgen voor in de spreekkamer. Ook zouden de ziekenhuizen zich in gaan zetten voor het ontwikkelen van middelen om moeilijk begrijpbare informatie meer toegankelijk te maken. Volgens de initiatiefnemers kampen er in Nederland circa 2,5 miljoen mensen met lees-, schrijf- en rekenproblemen.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?