KNMP komt met vernieuwde app interacties oncologische middelen

za 9 juli 2016 - 15:21
Nieuws

De KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers, meldt dat er een nieuwe app 'Interacties oncologische middelen 2016' beschikbaar is. Deze app vervangt een vergelijkbare app uit 2015 en is bedoeld als hulpmiddel voor apothekers en artsen bij de behandeling van patiënten met kanker.

'Interacties oncologische middelen 2016' moet vooral een gebruiksvriendelijke app zijn. Gebruikers kunnen in de app zoeken op het oncologisch middel. Vervolgens wordt de interagerende co-medicatie getoond die bij het oncologisch middel hoort. Aan de kleur is de relevantie van de interactie te zien. Rood is relevant, groen niet relevant en zwart betekent dat er geen interactie is. Bij elke interactie worden de tekst en de beoordeling getoond. Voor de desbetreffende risicoanalyse is het wel nodig om door te linken naar het internet.

De app is volgens de KNMP om meer redenen handig. Voor bewaking op interacties is een actueel medicatieoverzicht nodig. In de praktijk worden (medicatie)gegevens van oncologiepatiënten in verschillende elektronische systemen geregistreerd en zijn de protocollen voor chemokuren niet altijd verbonden met het medicatiebewakingssysteem van het ziekenhuis.

Verder is niet altijd de volledige medicatie bekend van patiënten die voor een chemokuur op de dagbehandeling komen. Met de oncologie-app zijn alle interacties met oncologische middelen vindbaar.  
De app is te vinden in de AppStore van Apple en in de Play Store van Android. Bij 'Registreren' moet het klantnummer ('NAWID') of een vouchercode worden ingevoerd. Na de installatie en registratie is de app ook offline te gebruiken.

Leden van de KNMP kunnen de app gratis gebruiken wanneer ze zakelijke contributie betalen.  Voor overige gebruikers zijn de kosten 18,50 euro (excl. btw).