Search
Close this search box.
Search

KNMP: online zware medicatie bestellen is ‘Russisch Roulette’

Het online bestellen van medicatie zonder recept is levensgevaarlijk. Dit stelt brancheorganisatie KNMP in een reactie op recent onderzoek van de Consumentenbond. “Voor geneesmiddelen moet je bij de apotheek zijn”, benadrukt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP. “Dan weet je dat de medicatie betrouwbaar is en voldoet aan de wettelijke eisen. Bovendien geeft de apotheker advies over het juiste gebruik en zorgt hij voor medicatiebewaking.”

De afgelopen week bleek uit onderzoek van de Consumentenbond dat het zeer eenvoudig is om zonder controle van een arts zware medicatie zoals antibiotica online te kopen. De organisatiw noemt dit een potentieel gevaarlijke ontwikkeling. Bij het bestellen van receptmedicijnen zonder tussenkomst van een arts is de kwaliteit namelijk niet gegarandeerd. De Consumentenbond riep minister Bruno Bruins van Medische Zorg & Sport op actiever te waarschuwen voor de gevaren van zelf bestellen van zware medicijnen. Klein Nulent stelt zelfs dat mensen Russisch roulette spelen met hun eigen gezondheid.

Waarschuwing CBG

Ook het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) komt met een waarschuwing, zo stelt de KNMP in een nieuwsbericht: ‘Om uw gezondheid niet in gevaar te brengen is het bij medicijnen op recept belangrijk dat er een arts of apotheker betrokken is. Dit is niet voor niks: u krijgt waar nodig belangrijke en noodzakelijke medische begeleiding. Zo bepaalt de arts welk medicijn het beste werkt voor uw klachten en controleert op mogelijke bijwerkingen. De apotheker controleert of u het medicijn veilig kunt gebruiken, ook in combinatie met andere medicijnen. Ook geeft hij/zij u aanvullend advies over het gebruik van de medicijnen en informatie over de eventuele risico’s.’

Illegale webwinkels

In Nederland is het officieel niet toegestaan om receptgeneesmiddelen te kopen zonder doktersvoorschrift. Sommige van de onderzochte webwinkels zijn volgens de Consumentenbond bond dan ook duidelijk illegaal, en vragen betaling in cash of met cryptovaluta. Ook geven de verkopende partijen bij de klant aan de naam van het bedrijf niet te gebruiken bij de bestelling.

Volgens Olof King, directeur belangenbehartiging Consumentenbond zijn vooral professioneel ogende websites, nauwelijks te onderscheiden van legale internetapotheken, een zorgwekkende ontwikkeling.

Groei online verkoop medicatie

Afgelopen januari bleek uit onderzoek van het CBS dat Nederlanders vaker medicijnen online kopen. In 2012 was dit nog geen 3 procent, in 2018 was dit gestegen naar 10 procent. Nederlanders van 25 tot 45 jaar en 45 tot 65 jaar kopen even vaak medicijnen online. Van deze leeftijdsgroepen gaf 12 procent aan medicijnen via internet aangeschaft te hebben. Onder Nederlanders van 12 en 25 jaar en voor 65-plussers ligt dat met respectievelijk 7 procent en 8 procent lager.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Regionale participatiehubs
Subsidie voor coalitievorming voor regionale participatiehubs
Wervingscampagne
Bijzondere wervingscampagne Reinier de Graaf
Neuromorphic Computing
Elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
Volg jij ons al?