Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

KNMP wil geen papieren recepten voor opiaten meer

Apothekersorganisatie KNMP vindt dat het papieren recept voor geneesmiddelen, en in het bijzonder opiaten, moet verdwijnen. Dit stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de apothekersorganisatie. Volgens Klein Nulent kleven hier teveel risico’s aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

“Het papieren recept is niet meer van deze tijd en bovendien zeer makkelijk na te maken. Bij opiaten kunnen dan ongewenste effecten optreden. Dit is te voorkomen met veilig elektronisch berichtenverkeer tussen voorschrijver en de apotheker”, zei Klein Nulent over de kwestie in een recente uitzending van Radar.

In het televisieprogramma werd zichtbaar hoe een journalist met verborgen camera bij een aantal Nederlandse apotheken de zware pijnstiller oxycodon meekreeg dankzij een vervalst recept.

De KNMP stelt al langer vast dat het huidige systeem niet waterdicht is. De apothekersorganisatie is zich bewust van de problematiek nu volgens cijfers van de IGJ blijkt dat er vaker vervalsingen worden ontdekt. Daarom komt de KNMP met voorstellen. “Het definitief uitbannen van het papieren recept helpt”, stelt Klein Nulent. “Hierover gaan we in gesprek met de voorschrijvers.”

“Blijf vooral alert”

Klein Nulent pleit voor een voortvarende aanpak. “Naar schatting verloopt 90 tot 95 procent van de recepten nu al elektronisch. Het gaat nu om de laatste 5 tot 10 procent. Zeker in het geval van opiaten zijn elektronische recepten van belang. Een middel als oxycodon wordt in Nederland steeds vaker voorgeschreven, 2,1 miljoen keer in 2017. Dankzij de technologische vooruitgang kunnen we zorgen dat voorschrijven en afleveren van opiaatrecepten veilig gebeurt.”

Klein Nulent roept de eigen beroepsgroep op alert te zijn en te blijven. “De gemiddelde apotheker heeft een goed ontwikkeld niet-pluisgevoel, maar er kunnen altijd situaties zijn dat een recept tussendoor glipt. Het blijft mensenwerk.”

Veilige, persoonsgerichte zorg

De KNMP kwam onlangs nog in het nieuws nadat de NOS berichtte over slecht samenwerkende informatiesystemen in de zorg. De KNMP benadrukte in reactie daarop de noodzaak van snelle verandering van de huidige situatie.

Klein Nulent onderstreepte toen ook het belang van een veilige uitwisseling van medische gegevens. “Met actuele medicatiegegevens van de patiënt kunnen apothekers goede persoonsgerichte zorg leveren. Het delen van juiste gegevens vanuit de apotheken met voorschrijvers verhoogt de patiëntveiligheid en voorkomt onnodige ziekenhuisopnames.”

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Wilt u ook meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, maar aanvragen gaan erg snel. Dus wacht niet te lang en 
meld u aan want vol is helaas echt vol! (Groepen aanmelden via events@icthealth.nl)

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen