Search
Close this search box.
Search

‘Komst EMA impuls voor innovatief geneesmiddelenonderzoek’

De verwachtingen over de komst van het Europees medicijnagentschap EMA naar Amsterdam zijn hooggespannen. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is de komst mede het gevolg van de hoogwaardige zorgkennis in Nederland. Apothekersorganisatie KNMP verwacht een impuls voor innovatief geneesmiddelenonderzoek. Ook minister Bruno Bruins van VWS is tevreden over de keuze voor Amsterdam.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken kozen maandag 20 november 2017 de stad die het Europees Medicijn Agentschap per april 2019 gaat huisvesten. Door de naderende Brexit moet het EMA Londen verlaten.  Het agentschap is verantwoordelijk voor het goedkeuren van medicijnen op de Europese markt.

Er waren 19 steden die het EMA wilden binnenhalen. Een loting gaf de doorslag, nadat Amsterdam en Milaan na een derde stemronde even veel stemmen kregen. Het EU-agentschap verhuist in 2019 van Londen naar een nog te bouwen kantoor aan de Amsterdamse Zuidas. Bij het EMA werken ruim 800 mensen. De komst van het agentschap levert 900 directe banen op, 1500 indirecte banen en veel inkomende bezoeken, zoals ongeveer 30.000 hotelovernachtingen per jaar.

Nederland herbergt hoogwaardige zorgkennis

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland laten in een gezamenlijk persbericht weten het besluit van de EU te verwelkomen dat Amsterdam de nieuwe locatie wordt van het EMA. De keuze voor Amsterdam onderstreept volgens beide organisaties het belang dat de andere EU-lidstaten hechten aan onder andere de hoogwaardige zorgkennis in Nederland en toegankelijkheid van Amsterdam, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Omgekeerd maakt de keuze voor Amsterdam het nog aantrekkelijker voor internationale geneesmiddelenfabrikanten om in Nederland te investeren.

KNMP: impuls innovatie onderzoek

Ook de KNMP is blij met de komst van het EMA. De KNMP verwacht dat de komst van het EMA naar Amsterdam een verdere impuls geeft aan het innovatief geneesmiddelenonderzoek in ons land. Volgens KNMP-directeur Léon Tinke bevestigt de keuze voor de hoofdstad de sterke reputatie van de Nederlandse farmacie in internationaal verband. “Het is een enorme erkenning voor de expertise in ons land.”

Bruins: komst EMA goed nieuws

Minister Bruno Bruins van VWS noemt de komst van het EMA goed nieuws voor alle patiënten in Europa. “De keuze voor Amsterdam betekent dat de EMA haar belangrijke werk ook na de Brexit ongestoord kan voortzetten. Nieuwe innovatieve medicijnen kunnen zonder vertraging toegang blijven krijgen tot de markt. Ook blijft EMA in staat snel en adequaat in  te grijpen als er problemen optreden met een middel. Beiden zijn van groot belang voor alle patiënten in Europa.”

Ambassadeur Wouter Bos (bestuursvoorzitter van het VUmc) heeft flink gelobbyd voor de komst van het agentschap: “Amsterdam scoort geweldig waar het gaat om het nieuwe gebouw, de bereikbaarheid en alles wat stad te bieden heeft voor de medewerkers van EMA. De keuze voor Amsterdam is daarmee ook goed voor de 500 miljoen Europeanen die baat hebben bij het werk van het EMA.”

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?