Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Kort zorgnieuws: Samenwerking IKNL; MIO-trainingen; Revalidatie onderzoek, en meer

Wekelijks ontvangt de redactie van ICT&health vele persberichten en nieuwsartikelen. Die zijn niet allemaal geschikt voor een volledig nieuwsbericht. Daarom zetten wij een aantal kleinere berichten bij elkaar in een wekelijks overzicht. De onderwerpen van de berichten in dit overzicht kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Deze week in het kort zorgnieuws aandacht voor een samenwerking tussen IKNL en Performation, MIO-trainingen voor verloskundigen en de toekenning van een KNAW Ter Meulen beurs voor internationaal onderzoek naar betere kinderrevalidatie. Verder ook nog aandacht voor het nieuwe bestuursmodel die Regionaal Zorg Communicatie Centrum in Zuidoost-Brabant binnenkort introduceert.

Samenwerking IKNL en Performation

Om sneller te kunnen leren van hoe patiënten reageren op behandelingen gaan IKNL en Performation samenwerken om een snel-lerend zorgsysteem te ontwikkelen. De partijen werken in eerste instantie aan een methodiek waarmee het effect van (nieuwe) geneesmiddelen al vroeg na de start van de behandeling gevolgd kunnen worden. Door sneller duidelijk te krijgen voor welke groepen patiënten een behandeling werkt en met welke patiëntenkenmerken dit te maken heeft, kunnen hematologen behandeling-op-maat mogelijk verbeteren. Realtime monitoring is daarbij een krachtig en noodzakelijk instrument.

De eerste pilots zullen worden uitgevoerd in de hemato-oncologie. Parallel daaraan worden ook pilots opgezet in de solide-oncologie. De pilots worden vormgegeven in overleg met de beroepsgroep van hematologen (HOVON en NVvH), patiëntenvereniging Hematon, het Zorginstituut Nederland en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

MIO-training Juiste Zorg op de Juiste Plek

De KNOV heeft samen met verschillende bij- en nascholing instellingen voor de leden een aanbod van MIO’s (Methodisch Intercollegiaal Overleg) opgezet met als thema Juiste Zorg op de Juiste Plek. Er is een breed aanbod van MIO’s voor verloskundigen beschikbaar, zowel fysiek als digitaal.

De precieze invulling verschilt per scholingsaanbieder. Verloskundigen kunnen hier naar geschikt aanbod op zoeken. Kies voor ‘verloskundigen’ en zoek op ‘Juiste Zorg op de Juiste Plek’. De aanmelding verloopt via de instelling waar de MIO-bijeenkomst gevolgd wordt.

Beurs voor revalidatie onderzoek bij kinderen

Cristina Bayón-Calderón heeft de KNAW Ter Meulen beurs ontvangen waarmee zijn haar inGAIT apparaat breder kan gaan testen. Het inGAIT apparaat is ontwikkeld om pathologisch lopen van kinderen met Cerebrale Parese te verzachten. Met de Ter Meulen subsidie krijgt zij de mogelijkheid om een deel van haar VENI uit te voeren bij de Spaanse Nationale Onderzoeksraad.

Het hoofddoel van het inGAIT-project is verder te gaan dan de conventionele methoden van revalidatie. Namelijk door nieuwe technologieën voor cerebrale parese in het dagelijks leven te onderzoeken. De uitbreiding van dit VENI-project op internationaal niveau verrijkt de resultaten en dat komt ten goede aan het Europese en Nederlandse pediatrische veld.

Nieuw bestuursmodel RZCC

Het Regionaal Zorg Communicatie Centrum (RZCC) heeft als doel het verbeteren van de informatie-uitwisseling tussen zowel zorgaanbieders onderling als tussen zorgaanbieders en patiënten in Zuidoost-Brabant. RZCC wil deze missie sneller doen slagen door een nauwere samenwerking met de zorgaanbieders. Daarom wordt vanaf 1 januari 2022 een nieuw bestuursmodel ingevoerd, waarbij het huidige bestuur plaats maakt voor een Raad van Toezicht.

Tot zover het kort zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten kunnen per mail gestuurd worden naar redactie@icthealth.nl. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen