Search
Close this search box.
Search

Kort zorgnieuws: Samenwerking IKNL; MIO-trainingen; Revalidatie onderzoek, en meer

Wekelijks ontvangt de redactie van ICT&health vele persberichten en nieuwsartikelen. Die zijn niet allemaal geschikt voor een volledig nieuwsbericht. Daarom zetten wij een aantal kleinere berichten bij elkaar in een wekelijks overzicht. De onderwerpen van de berichten in dit overzicht kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Deze week in het kort zorgnieuws aandacht voor een samenwerking tussen IKNL en Performation, MIO-trainingen voor verloskundigen en de toekenning van een KNAW Ter Meulen beurs voor internationaal onderzoek naar betere kinderrevalidatie. Verder ook nog aandacht voor het nieuwe bestuursmodel die Regionaal Zorg Communicatie Centrum in Zuidoost-Brabant binnenkort introduceert.

Samenwerking IKNL en Performation

Om sneller te kunnen leren van hoe patiënten reageren op behandelingen gaan IKNL en Performation samenwerken om een snel-lerend zorgsysteem te ontwikkelen. De partijen werken in eerste instantie aan een methodiek waarmee het effect van (nieuwe) geneesmiddelen al vroeg na de start van de behandeling gevolgd kunnen worden. Door sneller duidelijk te krijgen voor welke groepen patiënten een behandeling werkt en met welke patiëntenkenmerken dit te maken heeft, kunnen hematologen behandeling-op-maat mogelijk verbeteren. Realtime monitoring is daarbij een krachtig en noodzakelijk instrument.

De eerste pilots zullen worden uitgevoerd in de hemato-oncologie. Parallel daaraan worden ook pilots opgezet in de solide-oncologie. De pilots worden vormgegeven in overleg met de beroepsgroep van hematologen (HOVON en NVvH), patiëntenvereniging Hematon, het Zorginstituut Nederland en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

MIO-training Juiste Zorg op de Juiste Plek

De KNOV heeft samen met verschillende bij- en nascholing instellingen voor de leden een aanbod van MIO’s (Methodisch Intercollegiaal Overleg) opgezet met als thema Juiste Zorg op de Juiste Plek. Er is een breed aanbod van MIO’s voor verloskundigen beschikbaar, zowel fysiek als digitaal.

De precieze invulling verschilt per scholingsaanbieder. Verloskundigen kunnen hier naar geschikt aanbod op zoeken. Kies voor ‘verloskundigen’ en zoek op ‘Juiste Zorg op de Juiste Plek’. De aanmelding verloopt via de instelling waar de MIO-bijeenkomst gevolgd wordt.

Beurs voor revalidatie onderzoek bij kinderen

Cristina Bayón-Calderón heeft de KNAW Ter Meulen beurs ontvangen waarmee zijn haar inGAIT apparaat breder kan gaan testen. Het inGAIT apparaat is ontwikkeld om pathologisch lopen van kinderen met Cerebrale Parese te verzachten. Met de Ter Meulen subsidie krijgt zij de mogelijkheid om een deel van haar VENI uit te voeren bij de Spaanse Nationale Onderzoeksraad.

Het hoofddoel van het inGAIT-project is verder te gaan dan de conventionele methoden van revalidatie. Namelijk door nieuwe technologieën voor cerebrale parese in het dagelijks leven te onderzoeken. De uitbreiding van dit VENI-project op internationaal niveau verrijkt de resultaten en dat komt ten goede aan het Europese en Nederlandse pediatrische veld.

Nieuw bestuursmodel RZCC

Het Regionaal Zorg Communicatie Centrum (RZCC) heeft als doel het verbeteren van de informatie-uitwisseling tussen zowel zorgaanbieders onderling als tussen zorgaanbieders en patiënten in Zuidoost-Brabant. RZCC wil deze missie sneller doen slagen door een nauwere samenwerking met de zorgaanbieders. Daarom wordt vanaf 1 januari 2022 een nieuw bestuursmodel ingevoerd, waarbij het huidige bestuur plaats maakt voor een Raad van Toezicht.

Tot zover het kort zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten kunnen per mail gestuurd worden naar redactie@icthealth.nl. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Volg jij ons al?