Search
Close this search box.
Search

Kort zorgnieuws: Zorginnovatieprijs; MedTech spin-offs; RvB Meander, en meer

Wekelijks ontvangt de redactie van ICT&health vele persberichten en nieuwsartikelen. Die zijn niet allemaal geschikt voor een volledig nieuwsbericht. Daarom zetten wij een aantal kleinere berichten bij elkaar in een wekelijks overzicht. De onderwerpen van de berichten in dit overzicht kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op innovaties en de digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Deze week in het kort zorgnieuws aandacht voor de innovatieprijs voor apothekers, de invoering van beveiligd mailen in Bernhoven en de oprichting van twee nieuwe MedTech spin-offs van de Universiteit Twente. Verder ook nog kort zorgnieuws over een nieuwe ronde binnen het subsidieprogramma DoelmatigheidsOnderzoek en de nieuwe CFO van de RvB van Meander.

KNMP Zorginnovatieprijs 2022

Apotheker kunnen weer meedingen naar de KNMP Zorginnovatieprijs 2022. Bijzondere zorginnovaties, initiatieven die de zorg in beweging krijgen of ideeën die bijdragen aan de zorg van de patiënt, kunnen tot en met 2 januari 2022 worden ingediend.

De KNMP Zorginnovatieprijs is een stimulans voor innovatieve apothekers om hun idee te delen en verder te brengen. De prijs wordt uitgereikt in het voorjaar van 2022. De bekroonde inzender ontvangt een aandenken en een geldprijs van 10.000 euro.

Beveiligd mailen in Bernhoven

Op 1 oktober is gestart met Zivver, een programma voor het beveiligd versturen van e-mails. Ontvangers van een mail moeten die vanaf nu eerst openen met een code. Zonder die code kan de mail niet geopend worden. Dat betekent dus ook dat de mail niet meer te lezen is in het postvak van de eigen mailbox.

Met de code wordt de ontvanger van de mail naar de website van Zivver geleid. Daar staat het bericht klaar. Alleen de verzender en ontvanger hebben toegang tot het bericht. Op de website van Bernhoven is een stapsgewijze handleiding voor het gebruik van Zivver gepubliceerd.

Nieuwe MedTech spin-off UT

Deze maand werden twee MedTech spin-offs van de Universiteit Twente opgericht; AMES en FlowBeams. AMES ontwikkelt technologie waarmee het mogelijk is om bij high flow zuurstoftherapie analyses te maken van de toestand van de longen van een patiënt. Technologie die op termijn ook thuismonitoring van patiënten mogelijk maakt.

De spin-off FlowBeams maakt naaldloos injecteren mogelijk. In plaats van naalden wordt een laser gebruikt om de vloeistof te verwarmen om snelgroeiende belletjes te creëren. Deze belletjes schieten minuscule druppeltjes met hoge snelheid door de huid heen om te worden opgenomen door het lichaam. Een technologie die toegepast kan worden bij bijvoorbeeld het toedienen van insuline of het zetten van cosmetische tatoeages.

Stimuleringssubsidie

Met ingang van 9 november is het weer mogelijk een aanvraag in te dienen binnen het programma DoelmatigheidsOnderzoek voor de Stimuleringssubsidie ronde 2. De stimuleringssubsidie is bedoeld om een samenwerking op te zetten en/of te intensiveren met minimaal drie relevante stakeholders. Deze samenwerking moet leiden tot het indienen van een projectidee of aanvraag binnen het programma DoelmatigheidsOnderzoek.

De stimuleringssubsidie draagt bij aan het verbeteren van de relevantie, kwaliteit en uitvoering van doelmatigheidsonderzoeken. Het maximaal aan te vragen bedrag per onderzoeksvoorstel is €10.000. De deadline voor het indienen van een aanvraag is dinsdag 18 januari 2022, 14.00 uur.

Nieuwe CFO voor RvB Meander

Dietrich van Gorsel is per 1 oktober door de Raad van Toezicht van Meander Medisch Centrum benoemd als de CFO in de Raad van Bestuur. Hij was sinds 1 maart al op tijdelijke basis toegetreden tot de Raad van Bestuur. Van Gorsel is opgeleid als bedrijfskundige en is Register Controller. Hij is al sinds 2017 in dienst bij Meander. Daarvoor werkte hij bij ziekenhuis St Jansdal en het UMC Utrecht.

Tot zover het kort zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten kunnen per e-mail gestuurd worden naar redactie@icthealth.nl. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs. En van de deskundigen in onze Innovation Partners Group.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Volg jij ons al?