Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Kort zorgnieuws: Zorginnovatieprijs; MedTech spin-offs; RvB Meander, en meer

Wekelijks ontvangt de redactie van ICT&health vele persberichten en nieuwsartikelen. Die zijn niet allemaal geschikt voor een volledig nieuwsbericht. Daarom zetten wij een aantal kleinere berichten bij elkaar in een wekelijks overzicht. De onderwerpen van de berichten in dit overzicht kunnen uiteenlopen, maar ze hebben allemaal betrekking op innovaties en de digitale ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Deze week in het kort zorgnieuws aandacht voor de innovatieprijs voor apothekers, de invoering van beveiligd mailen in Bernhoven en de oprichting van twee nieuwe MedTech spin-offs van de Universiteit Twente. Verder ook nog kort zorgnieuws over een nieuwe ronde binnen het subsidieprogramma DoelmatigheidsOnderzoek en de nieuwe CFO van de RvB van Meander.

KNMP Zorginnovatieprijs 2022

Apotheker kunnen weer meedingen naar de KNMP Zorginnovatieprijs 2022. Bijzondere zorginnovaties, initiatieven die de zorg in beweging krijgen of ideeën die bijdragen aan de zorg van de patiënt, kunnen tot en met 2 januari 2022 worden ingediend.

De KNMP Zorginnovatieprijs is een stimulans voor innovatieve apothekers om hun idee te delen en verder te brengen. De prijs wordt uitgereikt in het voorjaar van 2022. De bekroonde inzender ontvangt een aandenken en een geldprijs van 10.000 euro.

Beveiligd mailen in Bernhoven

Op 1 oktober is gestart met Zivver, een programma voor het beveiligd versturen van e-mails. Ontvangers van een mail moeten die vanaf nu eerst openen met een code. Zonder die code kan de mail niet geopend worden. Dat betekent dus ook dat de mail niet meer te lezen is in het postvak van de eigen mailbox.

Met de code wordt de ontvanger van de mail naar de website van Zivver geleid. Daar staat het bericht klaar. Alleen de verzender en ontvanger hebben toegang tot het bericht. Op de website van Bernhoven is een stapsgewijze handleiding voor het gebruik van Zivver gepubliceerd.

Nieuwe MedTech spin-off UT

Deze maand werden twee MedTech spin-offs van de Universiteit Twente opgericht; AMES en FlowBeams. AMES ontwikkelt technologie waarmee het mogelijk is om bij high flow zuurstoftherapie analyses te maken van de toestand van de longen van een patiënt. Technologie die op termijn ook thuismonitoring van patiënten mogelijk maakt.

De spin-off FlowBeams maakt naaldloos injecteren mogelijk. In plaats van naalden wordt een laser gebruikt om de vloeistof te verwarmen om snelgroeiende belletjes te creëren. Deze belletjes schieten minuscule druppeltjes met hoge snelheid door de huid heen om te worden opgenomen door het lichaam. Een technologie die toegepast kan worden bij bijvoorbeeld het toedienen van insuline of het zetten van cosmetische tatoeages.

Stimuleringssubsidie

Met ingang van 9 november is het weer mogelijk een aanvraag in te dienen binnen het programma DoelmatigheidsOnderzoek voor de Stimuleringssubsidie ronde 2. De stimuleringssubsidie is bedoeld om een samenwerking op te zetten en/of te intensiveren met minimaal drie relevante stakeholders. Deze samenwerking moet leiden tot het indienen van een projectidee of aanvraag binnen het programma DoelmatigheidsOnderzoek.

De stimuleringssubsidie draagt bij aan het verbeteren van de relevantie, kwaliteit en uitvoering van doelmatigheidsonderzoeken. Het maximaal aan te vragen bedrag per onderzoeksvoorstel is €10.000. De deadline voor het indienen van een aanvraag is dinsdag 18 januari 2022, 14.00 uur.

Nieuwe CFO voor RvB Meander

Dietrich van Gorsel is per 1 oktober door de Raad van Toezicht van Meander Medisch Centrum benoemd als de CFO in de Raad van Bestuur. Hij was sinds 1 maart al op tijdelijke basis toegetreden tot de Raad van Bestuur. Van Gorsel is opgeleid als bedrijfskundige en is Register Controller. Hij is al sinds 2017 in dienst bij Meander. Daarvoor werkte hij bij ziekenhuis St Jansdal en het UMC Utrecht.

Tot zover het kort zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten kunnen per e-mail gestuurd worden naar redactie@icthealth.nl. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs. En van de deskundigen in onze Innovation Partners Group.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen