Laetitia Ouillet directeur onderzoeksalliantie Utrecht, Eindhoven

vr 24 maart 2017 - 16:00
Nieuws

Laetitia Ouillet is benoemd tot directeur van de alliantie tussen de universiteiten van Utrecht (UU), Eindhoven (TU/e) en het UMC Utrecht. Ouillet wordt daarmee het boegbeeld van de samenwerking die de drie organisaties eerder dit jaar bekend maakten.

De universiteiten van Utrecht (UU), Eindhoven (TU/e) en het UMC Utrecht maakten in januari 2017 bekend  hun samenwerking te intensiveren en de komende drie jaar 10 miljoen euro te stoppen in een gezamenlijk onderzoeksfonds.

De drie partijen stelden destijds door het bundelen van hun expertises het gezamenlijke onderzoek naar een hoger niveau te willen tillen en duurzaam maken. De eerste vormen van samenwerking betreffen onder meer regeneratieve geneeskunde, medische beeldverwerking, poreuze materialen en energie.

Ouillet is op dit ogenblik directeur van de Strategic Area Energy aan de TU/e. Ze zal haar huidige functie gaan combineren met haar rol bij de alliantie. Laetitia Ouillet wordt in haar rol als directeur een belangrijke schakel in het bespoedigen van onderzoekprogramma’s en het aanjagen van nieuwe vormen van samenwerking tussen de instellingen, onder meer op het gebied van onderwijs.

Complementair

De universiteiten van Eindhoven en Utrecht en het UMC Utrecht zijn naar eigen zeggen zeer complementair: op het gebied van geneeskunde, geowetenschappen, bètawetenschappen en sociale- en geesteswetenschappen raakt het onderzoek steeds meer verweven. Zo werken de instituten nu al intensief samen op het gebied van regeneratieve geneeskunde, medische beeldverwerking en energie. Er wordt bijvoorbeeld een gecombineerde masteropleiding Regenerative Medicine and Technology aangeboden. Daarnaast lopen er verschillende gezamenlijke onderzoeksprojecten.

De universiteiten en het UMC hechten grote waarde aan toekomstige onderzoekssamenwerking en gecombineerde onderwijsprogramma’s. Oplossingen voor medische uitdagingen liggen steeds vaker op het snijvlak van technologie en geneeskunde. UU, TU/e en het UMC Utrecht streven via samenwerking naar langlopende initiatieven om ruimte te geven aan bestaande en nieuwe onderzoeksprogramma's.

Samen willen ze ook werken aan de ontwikkeling van unieke onderzoeksfaciliteiten. Vanuit Virtual Research Institutes gaan wetenschappers gezamenlijk te werk om problemen op het gebied van gezondheid en energie te onderzoeken. Het eerste virtuele instituut - rond Regenerative Medicine en Imaging – zal naar verwachting al begin dit jaar van start gaan.

Bestendiging langlopende initiatieven

Tot nu toe ontbrak een basis om deze programma's structureel te ondersteunen. Met de nieuwe overeenkomst willen UU, TU/e en het UMC Utrecht langlopende initiatieven bestendigen en ruimte geven aan bestaande en nieuwe onderzoeksprogramma's, evenals zorgen voor betere onderzoeksfaciliteiten.  Het toezicht op het fonds berust bij de universiteitsrectoren en vicevoorzitter van de Raad van Bestuur (RvB) UMC Utrecht.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!