Lea Bouwmeester: ‘We moeten de zorg van onderaf veranderen’

9 oktober 2017
Nieuws
Per 1 juni werkt Bouwmeester bij het zorgteam van ECP en sinds 1 juli is zij ook werkzaam als directeur van de Nederlandse Diabetes Federatie. Ze ziet dat e-health een belangrijk element is in de vernieuwing van de zorg. E-health is een middel, een nieuwe manier van werken. Het roept geen warmte op, maar levert wel warmte. Door de juiste zorg bij de juiste persoon op het juiste moment te brengen.
Op het moment dat de techniek een deel van het werk kan doen, krijg je als arts meer tijd voor warme zorg en als patiënt meer aandacht. Dat moet meer over het voetlicht komen.

Visie en lef

“Om dat te bereiken moeten we volgens Bouwmeester terug naar de echte zorg. “Het gaat over authentieke vragen. Zoals: wie ben jij en wat heb je nodig om mee te kunnen doen, ondanks die beperking die je nu eenmaal hebt. Terug naar de echte zorgvraag dus. Met de nieuwe middelen voorhanden hebben wij tijd om de zorg te geven die bij jou past. ICT, waaronder Big Data, speelt een hele belangrijk rol bij digitale ondersteuning van de zorg.” Maar we hebben daarbij wel bestuurders en zorgmedewerkers met visie en lef nodig."

De zorg moet volgens Bouwmeester van onderaf veranderen. "Wil e-health wat worden, dan moet iedereen in het systeem beschikken over voldoende digitale vaardigheden. Te beginnen met de patiënten zelf."

Lees het volledige interview in de komende ICT&health (verschijndatum 17 oktober a.s.). Nog geen abonnement? Maak dan hier uw keuze en/of reserveer alvast een gratis ticket voor de ICT&health Conference 2018.