Search
Close this search box.
Search

Lea Bouwmeester: ‘We moeten de zorg van onderaf veranderen’

Na 10 jaar in de Tweede Kamer voor de PvdA valt het Lea Bouwmeester enorm op hoeveel energie er in de zorg zit, zo stelt ze in gesprek met ICT&health. “Ik kom mensen tegen die willen, met visie en drive. Maar het is ook weerbarstig om te komen waar je wilt zijn. Ik merk dat het zorgsysteem extreem ingewikkeld is en dat ik één van de weinigen ben, die het nog snapt. Dus ik ben blij dat ik als een soort ‘verbindingsofficier’ mensen met goede projecten op weg kan helpen.”

Per 1 juni werkt Bouwmeester bij het zorgteam van ECP en sinds 1 juli is zij ook werkzaam als directeur van de Nederlandse Diabetes Federatie. Ze ziet dat e-health een belangrijk element is in de vernieuwing van de zorg. E-health is een middel, een nieuwe manier van werken. Het roept geen warmte op, maar levert wel warmte. Door de juiste zorg bij de juiste persoon op het juiste moment te brengen.

Op het moment dat de techniek een deel van het werk kan doen, krijg je als arts meer tijd voor warme zorg en als patiënt meer aandacht. Dat moet meer over het voetlicht komen.

Visie en lef

“Om dat te bereiken moeten we volgens Bouwmeester terug naar de echte zorg. “Het gaat over authentieke vragen. Zoals: wie ben jij en wat heb je nodig om mee te kunnen doen, ondanks die beperking die je nu eenmaal hebt. Terug naar de echte zorgvraag dus. Met de nieuwe middelen voorhanden hebben wij tijd om de zorg te geven die bij jou past. ICT, waaronder Big Data, speelt een hele belangrijk rol bij digitale ondersteuning van de zorg.” Maar we hebben daarbij wel bestuurders en zorgmedewerkers met visie en lef nodig."

De zorg moet volgens Bouwmeester van onderaf veranderen. "Wil e-health wat worden, dan moet iedereen in het systeem beschikken over voldoende digitale vaardigheden. Te beginnen met de patiënten zelf."

Lees het volledige interview in de komende ICT&health (verschijndatum 17 oktober a.s.). Nog geen abonnement? Maak dan hier uw keuze en/of reserveer alvast een gratis ticket voor de ICT&health Conference 2018.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?