Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
9 oktober 2017
Artikel delen

Lea Bouwmeester: ‘We moeten de zorg van onderaf veranderen’

Na 10 jaar in de Tweede Kamer voor de PvdA valt het Lea Bouwmeester enorm op hoeveel energie er in de zorg zit, zo stelt ze in gesprek met ICT&health. “Ik kom mensen tegen die willen, met visie en drive. Maar het is ook weerbarstig om te komen waar je wilt zijn. Ik merk dat het zorgsysteem extreem ingewikkeld is en dat ik één van de weinigen ben, die het nog snapt. Dus ik ben blij dat ik als een soort ‘verbindingsofficier’ mensen met goede projecten op weg kan helpen.”

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Per 1 juni werkt Bouwmeester bij het zorgteam van ECP en sinds 1 juli is zij ook werkzaam als directeur van de Nederlandse Diabetes Federatie. Ze ziet dat e-health een belangrijk element is in de vernieuwing van de zorg. E-health is een middel, een nieuwe manier van werken. Het roept geen warmte op, maar levert wel warmte. Door de juiste zorg bij de juiste persoon op het juiste moment te brengen.

Op het moment dat de techniek een deel van het werk kan doen, krijg je als arts meer tijd voor warme zorg en als patiënt meer aandacht. Dat moet meer over het voetlicht komen.

Visie en lef

“Om dat te bereiken moeten we volgens Bouwmeester terug naar de echte zorg. “Het gaat over authentieke vragen. Zoals: wie ben jij en wat heb je nodig om mee te kunnen doen, ondanks die beperking die je nu eenmaal hebt. Terug naar de echte zorgvraag dus. Met de nieuwe middelen voorhanden hebben wij tijd om de zorg te geven die bij jou past. ICT, waaronder Big Data, speelt een hele belangrijk rol bij digitale ondersteuning van de zorg.” Maar we hebben daarbij wel bestuurders en zorgmedewerkers met visie en lef nodig."

De zorg moet volgens Bouwmeester van onderaf veranderen. "Wil e-health wat worden, dan moet iedereen in het systeem beschikken over voldoende digitale vaardigheden. Te beginnen met de patiënten zelf."

Lees het volledige interview in de komende ICT&health (verschijndatum 17 oktober a.s.). Nog geen abonnement? Maak dan hier uw keuze en/of reserveer alvast een gratis ticket voor de ICT&health Conference 2018.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen