LUMC gaat datasamenwerking aan om onderzoek te stimuleren

vr 10 maart 2017 - 08:02
Nieuws

De LUMC-Campus Den Haag en de afdeling Public Health en eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het LUMC gaan samenwerken met STIZON. Dat heeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) eerder in maart naar buiten gebracht.

STIZON is een stichting die gegevens van veel huisartsenpraktijken in de regio op verzoek van de huisartsen verzamelt, bewerkt en beheert. De samenwerking met de twee LUMC-afdelingen maakt het mogelijk meer onderzoek te doen. Bijvoorbeeld naar populatiegerichte zorg en risicogroepen, met de partner zorgorganisaties buiten het LUMC-ziekenhuis. Een ander doel is om ook de samenwerking met de eerstelijnszorg in de regio te versterken.

Goede, geanonimiseerde informatie

Steeds meer onderzoek heeft betrekking op preventie, publieke gezondheid en eerstelijnszorg. Dat je dan mede gebruik kunt maken van goede en geanonimiseerde informatie uit de elektronische patiëntendossiers van huisartsenpraktijken is onontbeerlijk, zo stelt Mattijs Numans, hoogleraar huisartsgeneeskunde, directeur LUMC-Campus Den Haag en hoofd van de afdeling PHEG van het LUMC.

Veel huisartsen in de regio waarin het LUMC actief is, delen hun elektronische gegevensbestanden veilig en privacybestendig met STIZON. Via een bewerkingsovereenkomst geven zij toegang tot die elektronische dossiergegevens. Daarmee wordt op hun verzoek verantwoording afgelegd voor zorgprogramma’s en kwaliteitsbeleid met de zorggroepen waarvan huisartspraktijken lid zijn.

Gegevens bruikbaar voor onderzoek

"De gegevens van de huisartsen worden via de nieuw aangegane samenwerking nu ook benaderbaar voor onderzoeksprojecten die door de LUMC-Campus Den Haag en onze afdeling met de huisartsen worden gedaan”, vertelt Mattijs Numans. "Wij gaan met STIZON een datawarehousevoorziening opzetten, waarin onderzoekers in overleg veilige en privacybestendige toegang kunnen krijgen tot routine zorggegevens uit huisartsenpraktijken."