Search
Close this search box.
Search

LUMC krijgt 1,9 mln subsidie voor biomedisch imaging-onderzoek

Twee onderzoeksteams van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben bij elkaar ruim 1,9 miljoen subsidie gekregen van NWO-TTW, uit het topsectorprogramma High Tech Systemen en Materialen. De subsidies worden ingezet voor onderzoek naar nieuwe technieken om cellen, weefsels en organen met grote precisie zichtbaar te maken.

Prof. Andrew Webb van het Gorter Centrum (afdeling Radiologie) kreeg de subsidie samen met dr. Berit Verbist, dr. Marius Staring, dr. Jan-Willem Beenakker, prof. Peter Boernert en prof. Thijs van Osch. Samen doen ze onderzoek naar nieuwe diffusie-MRI-technieken, die samen met nieuwe AI-technieken, kunnen zorgen voor robuuste tumorafbeelding en het objectief volgen van behandeleffecten van protonentherapie in het HollandPTC. De klinische focus ligt op hoofd-halstumoren en op oogtumoren. De totale projectomvang is 800.000 euro.

Onderzoek AI en datavisualisatie

Prof. Boudewijn Lelieveldt van het Lab Klinische en Experimentele Beeldverwerking (afdeling Radiologie) kreeg de subsidie samen met prof. Frits Koning (afdeling Immunohematologie en Bloedtransfusie), dr. Thomas Höllt (Computational Biology Center) en dr. Anna Vilanova van de Computer Graphics and Visualization group van de TU Delft.

Hun onderzoek richt zich op de ontwikkeling van nieuwe AI- en datavisualisatie-technieken om hoogdimensionale omics-data inzichtelijk te maken. De totale projectomvang is 1,1 miljoen euro.

Het doel van het project is om detailinformatie over losse cellen (single cell-omics) te koppelen aan beeldinformatie over hoe die cellen zich in weefsels ten opzichte van elkaar organiseren. Hiermee kan bijvoorbeeld worden bestudeerd hoe het immuunsysteem in actie komt om tumorcellen te remmen of op te ruimen, of hoe verschillende soorten hersencellen een soort mozaïek vormen.

14 projecten van start

In totaal kende NWO-TTW op 13 december 2018 financiering toe aan 14 onderzoeksprojecten. De projecten zijn geselecteerd op basis van hun wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en utilisatie, en worden uitgevoerd in consortia die bestaan uit bedrijven, collectebusfondsen en (inter-) nationale onderzoeksinstituten.

In november ontving het project ULTRA-X-TREME vier miljoen euro subsidie van NWO-TTW. voor de ontwikkeling van nieuwe 3D-echotechnieken om vaatdiagnose patiëntspecifieker te maken en onnodige operaties te voorkomen. Hoogleraar Medische Ultrageluidtechnieken Chris de Korte van Radboudumc en Universiteit Twente leidt dit project.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?