Search
Close this search box.
Search

Maartenskliniek gaat effectiviteit artrose informatie-app onderzoeken

Een mobiele app alleen is geen digitale innovatie, zo meent Mark Van Houdenhoven, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Sint Maartenskliniek. Mobiele toepassingen moeten ingebed worden in zorgprocessen, stelde hij in augustus 2017 in gesprek met ICT&health. Dat geldt ook voor informatie op maat, zoals de dr. Bart app die moet geven aan mensen met artrose. De Nijmeegse instelling wil nu de effectiviteit van de app onderzoeken.

Voor mensen met artrose is niet altijd duidelijk welke behandelingen mogelijk zijn, en wat zij zelf kunnen doen om klachten te verminderen. De afdeling Research van de Sint Maartenskliniek ontwikkelde de ‘dr. Bart app’ om deze groep handvatten te bieden om met hun klachten om te gaan. De app bevat adviezen, oefeningen en informatie, en het onderzoek moet uitwijzen of dit via een app goed kan worden overgebracht. Daarom zijn de onderzoekers van de Sint Maartenskliniek op zoek naar deelnemers die de app willen testen.

Persoonlijke doelen stellen

De dr. Bart app kan worden gebruikt op een mobiele telefoon (smartphone) of tablet voor functies zoals:

  • Een persoonlijk profiel samenstellen.
  • Doelen stellen naar een gezondere leefstijl en om te leren gaan met uw klachten.
  • Informatie, oefeningen en tips vinden over artrose.

De onderzoekers willen praktijkervaringen gebruiken om de effectiviteit van de app te meten en te verbeteren. De doelgroep bestaat uit mensen met artrose die belangstelling hebben om de meerwaarde van de dr. Bart app in de artrosezorg te onderzoeken. De helft van de groep kan de app direct gebruiken, de (tweede) groep na een half jaar. Vooralsnog gaat het om mensen van 50 jaar en ouder.

Informatie op maat

De Sint Maartenskliniek bouwt al langer aan informatievoorziening op maat via kanalen zoals een app. Zo biedt de kliniek jongeren die vanwege  scoliose (vergroeiing van de rug) een bracebehandeling bij Kinderkliniek krijgen informatie via de orthopedie app om hen beter in staat te stellen zich voor te bereiden/informeren over hun behandeling.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?