Man (80) krijgt bionisch oog

ma 4 januari 2016 - 12:31
1971
Patiënt
Nieuws

Artsen uit Manchester hebben bij de 80-jarige Ray Flynn, die lijdt aan maculadegeneratie (ook wel netvliesveroudering), een bionisch oog geïmplanteerd. Het is voor het eerst dat deze veel voorkomende oogaandoening op die manier wordt verholpen, aldus de BBC.

Maculadegeneratie

Maculadegeneratie is een oogaandoening, waarbij kegeltjes in het middelste gedeelte van het netvlies afsterven. Daardoor neemt de gezichtssterkte af, maar patiënten worden niet volledig blind omdat het zicht aan de zijkanten van het netvlies wel blijft.

Als gevolg van zijn aandoening was Flynn zijn centrale zicht verloren. Maar dankzij het bionische oog kan hij nu weer contouren onderscheiden. Via een minuscule camera op zijn bril worden namelijk videobeelden doorgezonden naar een implantaat achter zijn oogbal.

Flynn reageerde verheugd op het resultaat en hoopt op termijn weer dagelijkse taken te kunnen uitvoeren, zoals tuinieren en boodschappen doen. Bekijk hier de video

Eerste keer

De operatie werd uitgevoerd in het Manchester Royal Eye Hospital. Het is de eerste keer dat een bionisch oog wordt gebruikt voor deze aandoening. Maculadegeneratie is een van de meest voorkomende oogziekten in de Westerse wereld.

Bron: The Guardian
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!