Search
Close this search box.
Search

Match&Care: meer regie voor GGZ-patiënt op bonafide online platform

“Over pyschiatrische problemen is online onvoldoende gevalideerde informatie te vinden. Ook duurt het vaak lang voordat iemand de juiste GGZ-interventie krijgt”, stelt Jolande Tijhuis, bestuursvoorzitter bij de CONRISQ Groep, waarmee Vincent van Gogh op 1 mei 2019 is gefuseerd. Deze problemen effectief aanpakken kan volgens haar met een online platform, waarop mensen zowel betrouwbare informatie over psychiatrische aandoeningen vinden als een match met de juiste behandelaar. De GGZ-organisatie startte onlangs met de ontwikkeling van dit nieuwe ‘match & care’ concept. Lees binnenkort in ICT&health 3 waarom en hoe Vincent van Gogh dit unieke initiatief realiseert.

Al sinds ze in 2011 aantrad als bestuurder van Vincent van Gogh, maakt Tijhuis zich sterk voor meer eigen regie voor de GGZ-patiënt. De inzet van technologie speelt daar volgens haar een cruciale rol in. “Dat is noodzakelijk om kwalitatief goede zorg op het juiste tijdstip op de juiste plek te krijgen.”

Juiste match met behandelaar

Het nieuwe GGZ-platform dat Tijhuis voor ogen heeft om onder meer sneller de juiste (online) behandeling aan te bieden, geeft mensen met psychische problemen valide informatie over psychiatrische aandoeningen en de mogelijkheid contact te maken met lotgenoten, mantelzorgers en zorgverleners, zoals de huisarts, het wijkteam en andere GGZ-professionals.

“We willen ervoor zorgen dat op basis van de data die een patiënt beschikbaar stelt, de juiste match met een behandelaar naar voren komt. In dit traject willen wij de licence to operate bieden: we leiden de behandelaars die we op ons platform toelaten op en zorgen ervoor dat ze BIG-geregistreerd zijn, via nascholing hun registratie kunnen onderhouden en contracten met verzekeraars hebben.”

Vincent van Gogh ontwikkelt dit nieuwe ‘match & care’concept zelf, in co-eigenaarschap met een Nederlandse ICT-aanbieder. “Want we willen absoluut niet dat er ongeoorloofde dingen gebeuren met de data van bezoekers van ons platform”, stelt Tijhuis.

Geen blauwe aanpak

Tijhuis kiest er bewust voor geen ‘blauwe aanpak’ te hanteren bij innovatie. “Je kunt er een project van maken en het via met het ‘spreadsheet-denken’ van een managementadviesbureau uitvoeren, maar mijn ervaring is dat dit in de zorg niet werkt. Dit is een vak waar mensen graag hun passie invullen, dus willen we de ziel van de organisatie raken.”

Lees volgende maand in de coverstory van ICT&health 3 hoe de ambitieuze bestuurder dit in de praktijk brengt, welke ervaringen Vincent van Gogh heeft met digitale zorginnovatie en hoe het nieuwe ‘match & care’ concept wordt gerealiseerd.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?