Flow, het centrum voor preventie, telemedicine en revalidatie van Máxima Medisch Centrum (MMC), breidt zijn hartrevalidatietraject uit met een app die mensen beter op dit traject voorbereidt. Daarbij is volgens MMC maatwerk ook eenvoudiger. Afgelopen april bracht het MMC nog onderzoek naar buiten waaruit bleek dat deelname aan het Flow- longrevalidatieprogramma leidt tot minder ziekteverschijnselen en een hogere kwaliteit van leven.
Flow biedt al langere tijd een speciaal revalidatieprogramma voor patiënten die een hartinfarct hebben gehad en/of een dotterprocedure of hartoperatie hebben ondergaan. Sinds 2018 valt daar ook telemonitoring onder (Remote Patiënt Management-programma), zowel voor mensen met hartfalen als COPD. Dit programma moet de beoogde hogere kwaliteit van leven en daling in aantal en ernst van ziekteverschijnselen faciliteren.
Hartrevalidatie-app geeft antwoorden
Rutger Brouwers, arts-onderzoeker, stelt dat de Flow Hartrevalidatie-app veel vragen beantwoordt die patiënten hebben in de periode tussen een behandeling of ziekenhuisopname en de start van het hartrevalidatieprogramma. Afhankelijk van de doelen van een patiënt maakt hij of zij samen met het revalidatieteam een programma op maat. Zo is voor de ene persoon verbetering van de conditie het belangrijkste doel, terwijl voor iemand anders het overwinnen van angst of verminderen van stress een belangrijk doel kan zijn. In totaal duurt het programma ongeveer 12 weken.
De Hartrevalidatie-app moet patiënten optimaal voorbereiden op het programma, met een bundeling van informatie, video’s en quizvragen over de hartrevalidatie. Ook zijn antwoorden op veel gestelde vragen over hartrevalidatie te vinden, zoals: ‘Hoe vaak moet ik voor hartrevalidatie naar het ziekenhuis?’ en ‘Mag ik alweer autorijden?’.
Door de app te gebruiken, weten patiënten beter wat hartrevalidatie voor hen kan betekenen, zo stelt Brouwers. Ook kunnen ze hierdoor tijdens hun bezoek aan MMC gerichtere vragen stellen aan hun casemanager. “Het testpanel van patiënten vond dat de Flow Hartrevalidatie-app makkelijk te gebruiken was en veel zinvolle informatie over hartrevalidatie bood.”
Minder kans op overlijden
Wereldwijd zijn hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak. Patiënten die hartrevalidatie krijgen, hebben vijfendertig procent minder kans om in de jaren erna te overlijden. Zo werken zij aan verbetering van hun lichamelijke en geestelijke conditie om zo hun dagelijkse activiteiten snel te kunnen hervatten. Verder helpt het programma volgens MMC om het risico op een nieuw hartprobleem zo klein mogelijk te houden.
Het hartrevalidatieteam bestaat uit cardiologen, sportartsen, psychologen, verpleegkundig specialisten, diëtisten, ergotherapeuten en fysiotherapeuten. De verpleegkundig specialist is het vaste aanspreekpunt (casemanager) van de patiënt tijdens het hartrevalidatietraject. Daarnaast wordt er nauw samengewerkt met huisartsen, paramedici in de eerste lijn, patiëntenverenigingen en revalidatiecentra en vindt wetenschappelijk onderzoek plaats.
Minder vaak ziekenhuisopnames
Uit patiëntonderzoek in MMC bleek in april dat chronische longpatiënten na deelname aan het longrevalidatieprogramma van Máxima MC (MMC) minder ziekteverschijnselen en een hogere kwaliteit van leven ervaren. ook worden zij minder vaak worden minder vaak opgenomen in het ziekenhuis. Het longrevalidatieprogramma is ook onderdeel van Flow en is bedoeld voor patiënten met een chronische longziekte, zoals COPD.
Het rapport is gebaseerd cijfers die opgehaald werden uit door de patiënt ingevulde vragenlijsten en hun fysieke resultaten. De resultaten vóór de revalidatie werden vergeleken met de resultaten na revalidatie. Daaruit bleek onder andere dat nog maar één derde van de patiënten na de revalidatie last heeft van kortademigheid,. Ook nam het aantal longaanvallen drastisch af: in het jaar na de revalidatie had 57 procent van de patiënten geen longaanval.