Search
Close this search box.
Search

Minder invasieve behandeling voor boezemfibrilleren

In het Catharina Hart- en Vaatcentrum is een nieuwe techniek voor de behandeling van boezemfibrilleren toegepast. Het betreft de zogenoemde cryonballon-ablatie die uitgevoerd is met het KODEX-EPD systeem van Philips. Dit is een technologie waarbij gebruik gemaakt wordt van gedetailleerde 3D beelden in plaats van röntgenstraling of contrastvloeistof. Het Catharina Ziekenhuis is de eerste Nederlandse zorginstelling waar deze nieuwe technologie ingezet wordt.

“We zijn met deze technologie in staat om op een nog veiligere manier en voor elke individuele patiënt de beste behandeling te geven. Bij de behandeling van boezemfibrilleren maken we nu gebruik van minder straling en contrastvloeistof om het hart in beeld te brengen. Daarnaast kunnen we het onderzoek in een CT of MRI-scan voorafgaand ook minimaliseren. Dit is beter en fijner voor de patiënt”, zo vertelt prof. dr. Lukas Dekker, Cardioloog bij het Catharina Ziekenhuis.

Dielectric sensing technologie

Het KODEX-EPD systeem maakt bij ingrepen op de hartcatheterisatiekamer gedetailleerde 3D beelden van de hartstructuur. het systeem maakt daarvoor gebruik van de zogenoemde dielectric sensing technologie. Met behulp van een elektrisch veld worden 3D beelden gecreëerd van hoge kwaliteit zonder dat er gebruikt wordt gemaakt van straling of contrastvloeistof. Om de beelden te kunnen maken worden de verschillende sensoren op de patiënt en de elektrodes op de katheter in het hart gebruikt. Vervolgens worden de beelden met speciale software geanalyseerd.

Onlangs is in samenwerking met Medtronic nog een nieuwe functie voor de dielectric sensing technologie aan het KODEX-EPD systeem toegevoegd. De sensing technologie wordt nu ook gebruikt om tijdens een cryo-ablatie te controleren of de cryoballonkatheter goed gepositioneerd is. Het Catharina Hart- en Vaatcentrum en Medtronic werken al langere tijd samen om de kwaliteit van de hart- en vaatzorg te verbeteren.

“Met deze geheel nieuwe technologie kunnen we nu al veel beter driedimensionaal in het hart kijken en onze cryoballon beter plaatsen voor het beste resultaat. We werken er hard aan om straks nog meer te gaan zien tijdens de ingreep, zoals de dikte van de wand, en de littekens die we aanbrengen om de elektrische prikkels te blokkeren”, licht Dekker toe.

Behandeling boezemfibrilleren

Een groot voordeel van deze nieuwe technologie is dat de behandeling via de lies middels een speciale katheter door de bloedvaten naar het hart geleid wordt. Daardoor is dit een minimaal invasieve ingreep. Op de plek waar de hartritmestoornis optreedt, wordt door ablatie lokaal littekenweefsel gemaakt. De arts doet dit door middel van bevriezing (cryo) of verhitting (RF). Door de ablatie worden de elektrische prikkels die het fibrilleren veroorzaken geblokkeerd.

Wereldwijd leiden 33 miljoen mensen aan een vorm van boezemfibrilleren, of atriumfibrilleren. Daarbij treden verstoring op in de elektrische prikken in het hart waardoor de hartslag onregelmatig, en meestel te hoog, is. Een ablatieprocedure kan deze verstoring verhelpen. Het KODEX-EPD systeem, een beeldvormings- en navigatiesysteem, is speciaal ontwikkeld om de behandeling van boezemfibrilleren te ondersteunen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
um_mumc
Soms moet je eerst even uitzoomen om echte stappen te zetten
domotica-ouderen_Midjourney kopie
Cybercrimineel focust zich vaker op zorgleverancier
Big,Data,Ai,Coding,Screen,For,Asian,Future,Health,Care
Zorgtechnologie is voor iedereen
Mid adult female doctor reviews patient records on desktop PC
NEN 7540, signed, sealed and delivered!
Tim Postema_720x400_72Dpi
De waarde van positieve databeschikbaarheid
Volg jij ons al?