Minder kans op beroertes door medische wearables?

vr 9 september 2016 - 13:33
Nieuws

Afgelopen donderdag werd door het bedrijf AliveCor de eerste iOS app gepresenteerd die door de FDA goedgekeurde Electrocardiogrammen (ECG) en bloeddrukmetingen in één beeldscherm laat zien. Het is het meest recente voorbeeld van het toenemende belang van medisch inzicht op een gebied dat wordt gedomineerd door steeds goedkopere apparaten om je bloeddruk te meten.

AliveCor's Kardia Mobile app  haalt zijn gegevens uit een $ 99 kostende Kardia handheld apparaat, dat ECG’s maakt met gebruik van je vingertoppen. Het haalt bloeddrukgegevens uit een draadloze Bluetooth bloeddrukmeter gemaakt door Omron.

Niet alleen fysieke goedkeuring

De app wordt gepresenteerd als meer dan alleen informatiedisplay. “We hebben niet alleen de goedkeuring van de FDA voor het fysieke apparaat, maar ook de analyse die de app maakt wanneer het boezemfibrillatie ontdekt heeft apart de goedkeuring van de FDA gekregen”, zo zegt Vic Gundrota, CEO van AliveCor en voormalig senior executive bij Google en Microsoft.

“Iemand met een hoge bloeddruk heeft ongeveer twee keer zo veel kans op een beroerte dan iemand met een normale bloeddruk”, aldus Ralph L. Sacco, M.D., professor and voorzitter van de afdeling Neurologie bij de Universiteit van Miami, in een recent artikel in het American Heart Association. “Maar de kans op een beroerte bij iemand met boezemfibrillatie is vijf keer zo hoog.”

Artsen niet klaar

De gebruiker van de app wil natuurlijk ook een deskundig advies wanneer er iets verdachts wordt opgemerkt. Volgens Gundrota kan de Kardia app gegevens delen via een PDF per e-mail of een API waar medische systemen data uit kunnen halen. Dat betekent niet dat alle artsen al klaar zijn om de gegevens van de patiënt over hun gezondheid te omarmen terwijl  hun praktijken juist gebaseerd zijn op een fee-for-service model en de facturatie is gebaseerd op het bezoek en het procesverloop.

Terwijl Amerikaanse consumenten $ 99 moeten betalen om het apparaat en de app te kunnen gebruiken, heeft de Britse National Health Service besloten om de kosten voor deze app en andere medische hulpmiddelen voor sommige patiënten vanaf april 2017 op zich te nemen.

In aanvulling op hun huidige mobiele ECG-apparaat heeft AliveCor er ook één in de vorm van een Apple Smartwatch, maar dat wacht nog op goedkeuring van de FDA. Omron werkt momenteel aan “Project Zero”, een bloeddrukmeter in de vorm van een horloge dat later dit jaar het licht zal zien.


###Cardia###