Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

MUMC+ zet innovatieve MRI in bij onderzoek naar epilepsie

Neurochirurgen en neurologen van het Academisch Centrum voor Epileptologie van het Maastricht UMC+ en Kempenhaeghe gaan via een zeer geavanceerde MR-scanner ondezoek doen naar de bron van epilepsie. Ruim twee ton subsidie van het Epilepsiefonds maakt deze studie mogelijk.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Met een traditionele MRI-scanner in het ziekenhuis kan de afwijking die epilepsie veroorzaakt in veel gevallen worden opgespoord. Indien dat lukt, kan de neurochirurg deze potentiële bron van de epilepsie verwijderen via een operatie. Bij drie op de tien patiënten wordt op de MRI-scan echter geen afwijking gezien. Daardoor wordt de kans op een succesvolle operatie, en dus genezing, een stuk kleiner.

Specifiek scannen voor diagnose

De doorsnee scanner in het ziekenhuis heeft een maximale sterkte van 3 Tesla. Het Maastrichtse onderzoeksinstituut Scannexus, gevestigd nabij het Maastricht UMC+, heeft de beschikking over zowel een 7, als een 9,4 Tesla scanner. Van die laatste zijn er wereldwijd momenteel slechts vijf operationeel. Normaliter wordt die scanner gebruikt voor het opdoen van fundamentele kennis over het menselijk brein. Nu zal er dus specifiek worden gescand voor diagnostische doeleinden.

In totaal zullen zestig patiënten, die in aanmerking komen voor epilepsiechirurgie, worden geselecteerd voor deelname aan de nieuwe studie. De meesten daarvan zullen worden gescand met de 7 Tesla MRI-scanner. Eén op de zes zal in aanmerking komen voor een 9,4 Tesla scan. 

Het onderzoeksproject is getiteld EpiUltraStudie en is een samenwerkingverband tussen het Academisch Centrum voor Epileptologie (ACE) locaties Maastricht UMC+ en Kempenhaeghe, de onderzoeksschool MHeNS van de Universiteit Maastricht, de afdeling Neurochirurgie van het Universteitsziekenhuis Aachen (Duitsland) en Scannexus.

iCMR in Amsterdam UMC

Sinds maart behandelt het Amsterdam UMC patiënten met hartritmestoornissen met innovatieve MRI-technologie, de zogeheten ‘interventionele Cardiale MRI’ (iCMR). Normaal geeft een MRI-scanner alleen plaatjes om een diagnose te stellen. Wereldwijd is Amsterdam UMC het tweede centrum dat het Advantage-MR EP recorder/stimulator systeem van het Amerikaanse bedrijf Imricor heeft aangeschaft.

De MRI-geleide behandeling van hartritmestoornissen is een ingreep met een laag risico waarbij twee methodes worden gecombineerd, namelijk de bestaande procedures voor de behandeling van ritmestoornissen en het gebruik van de MRI-scanner in plaats van een röntgenapparaat.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen