Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nachtelijke onrust te lijf met digitaal slaapprotocol

Sevagram, Cicero en Zuyderland bundelen hun kennis en ervaringen om nachtelijke onrust in de ouderenzorg te verminderen. Gezamenlijk ontwikkelen ze een digitaal slaapprotocol met innovatieve methodes die ouderen helpen om de slaap weer te vatten. De applicatie zal op regionaal en bovenregionaal niveau ter beschikking komen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Iedere volwassene heeft wel eens te maken met slaapproblemen. Maar in de ouderenzorg komt nachtelijke onrust relatief vaak voor ten gevolge van lichamelijke ongemakken of chronische ziekten zoals reuma of dementie. Langdurig slecht slapen is niet alleen vervelend, maar voor ouderen met bijvoorbeeld een psychogeriatrisch ziektebeeld zelfs essentieel.

Limburgse aanbieders ouderenzorg

Het is daarom een mooi initiatief dat de drie Limburgse aanbieders van ouderenzorg de handen ineen hebben geslagen om slaapproblemen te lijf te gaan door hun kennis te bundelen in een digitaal Slaapprotocol. Het digitaal Slaapprotocol wordt zodanig ingericht dat het geschikt is voor de ouderenzorg en kan eventueel ook voor andere doelgroepen worden gebruikt.

Digitaal slaapprotocol biedt oplossingen

Het Slaapprotocol geeft, zowel zorgmedewerkers als behandelaren, handvatten om de nachtelijke onrust van de PG-bewoner in kaart te brengen en te behandelen. Binnen dit protocol zijn innovatieve producten opgenomen ter ondersteuning, waaronder de Somnox Slaaprobot en het Qwiek.Snooze muziekkussen. De knuffelbare Somnox Slaaprobot simuleert een rustige ademhaling, die is aangepast op het ritme van de gebruiker en zodoende de nachtrust bevordert. Een veel ingezet muziekkussen is de Qwiek.Snooze, een slim muziekkussen dat middels (verschillende) ondersteunde muziek het in slaap vallen van de ouderen met dementie begeleidt.

Zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers vinden het belangrijk dat mensen een goede en veilige nachtrust hebben en willen graag weten welke oplossing ze waar en wanneer het beste in kunnen zetten. Een bijkomend voordeel van rustig slapende bewoners is dat de werkdruk voor met name nachtdienstmedewerker kan afnemen. Het toekomstig digitaal Slaapprotocol van Sevagram, Cicero en Zuyderland zal na de testfase op grote schaal worden gedeeld.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen