Nederland 18e lid Europese samenwerking uitwisseling genomische data

Nederland is onlangs toegetreden tot een Europees samenwerkingsverband om genomische data tussen EU-lidstaten onderling uit te wisselen ten behoeve van kwalitatief beter medisch en wetenschappelijk onderzoek. Tegelijkertijd moet het project Europa aan kop houden op het gebied van medische wetenschap.

Het lidmaatschap van Nederland volgt op eerder lidmaatschap van Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië, Kroatië, Cyprus, Estland, Finland, Griekenland, Italië, Litouwen, Luxemburg, Malta, Portugal, Slovenië, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Die landen hebben hun handtekening gezet na april van dit jaar toen de Europese Commissie een reeks maatregelen aankondigde waarmee de beschikbaarheid van data op het gebied van zorg en welzijn in de EU moet verbeteren.

De voorstellen van de Commissie omvatten onder meer de interoperabiliteit van EPD’s en een mechanisme voor vrijwillige coördinatie in het delen van data – zoals genomische data – voor de preventie van ziekten en onderzoek. De privacy van de burger staat voorop, benadrukte de EC destijds.

‘Nederland heeft stevige positie’

In juni van dit jaar deed het project onder de naam Million European Genomes Alliance middels een schrijven een oproep aan de Nederlandse overheid om lid te worden van het samenwerkingsverband. “Nederland heeft van oudsher een vooraanstaande expertisebasis op het gebied van de klinische/humane genetica, en heeft sinds de tijd van de NGI-genoominitiatieven en de landelijke en Europese biobank research infrastructuur BBMRI, een leidende rol gespeeld bij de integratie van de -omics revolutie in het biomedisch en klinisch onderzoek”, schreven prof. dr. Gertjan van Ommen (Liaison BBMRI-NL) en dr. Ruben Kok (Directeur DTL) aan Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg (en Sport) op het ministerie van VWS.

De schrijvers verwijzen naar eerdere succesvolle projecten op het gebied van genomische data waaronder het BBMRI-project Genome of the Netherlands (GoNL). En ook: “Naast deze projecten en opgebouwde collecties heeft Nederland een sterke bioinformatica en ICT expertise en infrastructuur, waarmee het ook een rol kan spelen in de data analyse van dit omvangrijke Europese project.”

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Volg jij ons al?