Search
Close this search box.
Search

NeLL, Nivel en UU onderzoeken gebruik Kijksluiter bij apotheker

Het National eHealth Living Lab (NeLL), het Nivel en de Universiteit Utrecht (UU) zullen binnenkort starten met wetenschappelijk onderzoek naar de implementatie en het gebruik van Kijksluiter. Dat meldt het NeLL. Het gebruik van Kijksluiter is fors gegroeid sinds januari.

Binnen het onderzoek zal het Nivel zich met name richten op de implementatie in de apotheek. Vanuit NeLL zal op grote schaal worden onderzocht hoe Kijksluiter wordt gebruikt en gewaardeerd door de patiënt en of Kijksluiter begrip en kennis van het geneesmiddel verbetert, en uiteindelijk, op de lange termijn, of Kijksluiter een effect heeft op het (juiste) gebruik van geneesmiddelen.

Ten slotte zal de Universiteit van Utrecht, onderzoeken hoe de inhoud van Kijksluiter nog verder verbeterd kan worden om kennisoverdracht te optimaliseren. Momenteel wordt voor het onderzoeksproject gezocht naar apotheken die hun ervaringen in de praktijk willen delen en mee willen werken aan het verzamelen van data.

‘Beste app voor iedereen’

Kijksluiter is een bibliotheek van circa 5.000 animatievideo’s, waarin op een eenduidige, eenvoudige, begrijpelijke en laagdrempelige manier de belangrijkste informatie uit de bijsluiter van een geneesmiddel wordt uitgelegd. Kijksluiter heeft voor meer dan 95 procent van nieuwe voorgeschreven geneesmiddelen in de eerstelijnszorg een animatie geproduceerd en voor 80 procent van alle in Nederland beschikbare geneesmiddelen.

Kijksluiter ging in 2016 van start en een jaar later was de toepassing winnaar van de ‘Beste app voor iedereen’, een initiatief van NeLL en Stichting Pharos.

https://www.youtube.com/watch?v=22MrDY5HcLo

In 2018 maakte verzekeraar Zilveren Kruis bekend om vanaf 2019 als, naar eigen zeggen eerste zorgverzekeraar, apothekers te gaan ondersteunen bij de inzet van Kijksluiter. “Het is een waardevolle toevoeging aan de voorlichting door de apotheek. Correct medicijngebruik is goed voor onze verzekerden, maar ook voor de hele maatschappij”, aldus Zilveren Kruis.

Abonnementengroei Kijksluiter

Inmiddels loopt de implementatie bij Zilveren Kruis en de verzekeraar toont zich positief over de eerste maanden. “Sinds 1 januari is het aantal abonnementen op Kijksluiter gegroeid van ruim 300 naar 1785. Nog niet alle apothekers zijn volledig aan het distribueren maar het gebruik van de Kijksluiter in het eerste kwartaal is verdubbeld naar een kleine 100.000 per maand”, laat Zilveren Kruis desgevraagd weten aan ICT&Health.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
intelligentie
Over spelmatige intelligentie en serious games
Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben een webgebaseerde babyslaap-planner ontwikkeld die levens van baby’s kan redden van wiegendood.
Webgebaseerde slaapplanner voorkomt wiegendood
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
Volg jij ons al?