Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

NeLL, Nivel en UU onderzoeken gebruik Kijksluiter bij apotheker

Het National eHealth Living Lab (NeLL), het Nivel en de Universiteit Utrecht (UU) zullen binnenkort starten met wetenschappelijk onderzoek naar de implementatie en het gebruik van Kijksluiter. Dat meldt het NeLL. Het gebruik van Kijksluiter is fors gegroeid sinds januari.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Binnen het onderzoek zal het Nivel zich met name richten op de implementatie in de apotheek. Vanuit NeLL zal op grote schaal worden onderzocht hoe Kijksluiter wordt gebruikt en gewaardeerd door de patiënt en of Kijksluiter begrip en kennis van het geneesmiddel verbetert, en uiteindelijk, op de lange termijn, of Kijksluiter een effect heeft op het (juiste) gebruik van geneesmiddelen.

Ten slotte zal de Universiteit van Utrecht, onderzoeken hoe de inhoud van Kijksluiter nog verder verbeterd kan worden om kennisoverdracht te optimaliseren. Momenteel wordt voor het onderzoeksproject gezocht naar apotheken die hun ervaringen in de praktijk willen delen en mee willen werken aan het verzamelen van data.

‘Beste app voor iedereen’

Kijksluiter is een bibliotheek van circa 5.000 animatievideo’s, waarin op een eenduidige, eenvoudige, begrijpelijke en laagdrempelige manier de belangrijkste informatie uit de bijsluiter van een geneesmiddel wordt uitgelegd. Kijksluiter heeft voor meer dan 95 procent van nieuwe voorgeschreven geneesmiddelen in de eerstelijnszorg een animatie geproduceerd en voor 80 procent van alle in Nederland beschikbare geneesmiddelen.

Kijksluiter ging in 2016 van start en een jaar later was de toepassing winnaar van de ‘Beste app voor iedereen’, een initiatief van NeLL en Stichting Pharos.

In 2018 maakte verzekeraar Zilveren Kruis bekend om vanaf 2019 als, naar eigen zeggen eerste zorgverzekeraar, apothekers te gaan ondersteunen bij de inzet van Kijksluiter. “Het is een waardevolle toevoeging aan de voorlichting door de apotheek. Correct medicijngebruik is goed voor onze verzekerden, maar ook voor de hele maatschappij”, aldus Zilveren Kruis.

Abonnementengroei Kijksluiter

Inmiddels loopt de implementatie bij Zilveren Kruis en de verzekeraar toont zich positief over de eerste maanden. “Sinds 1 januari is het aantal abonnementen op Kijksluiter gegroeid van ruim 300 naar 1785. Nog niet alle apothekers zijn volledig aan het distribueren maar het gebruik van de Kijksluiter in het eerste kwartaal is verdubbeld naar een kleine 100.000 per maand”, laat Zilveren Kruis desgevraagd weten aan ICT&Health.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen