Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
1 september 2017
Artikel delen

NEN consulteert Amerikaanse voorstellen voor AI-standaarden

ANSI, het Amerikaanse normalisatie-instituut, heeft voorgesteld om standaarden te ontwikkelen voor Artificial Intelligence (AI, kunstmatige intelligentie). De organisatie daartoe twee voorstellen gedaan bij standaardenorganisaties ISO en IEC. In Nederland is normalisatie-instituut NEN een consultatie gestart naar de wenselijkheid van deze standaarden.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Artificial Intelligence is niet nieuw. Er wordt al decennia onderzoek gedaan naar gebruik en toepassing van kunstmatige intelligentie zoals zelflerende algoritmen. Mede door het toenemend aantal toepassingen op het gebied van big data, staat het concept op dit moment echter volop in de belangstelling. De exponentieel toenemende rekenkracht van computers heeft geresulteerd in de opkomst van nieuwe fenomenen zoals machine learning en deep learning.

Deze tak van kunstmatige intelligentie is gebouwd op patroonherkenning en heeft de mogelijkheid om zelfstandig kennis op te bouwen. Machine / deep Learning kent steeds meer praktische toepassingen in verschillende sectoren en industriële processen. Daarmee wordt deze tak van Artificial Intelligence beschouwd als een van de pijlers van de vierde industriële revolutie.

AI leidt tot doorbraken

Het verwachte profijt van deze ontwikkelingen is enorm. Alleen al in zorg en medisch-wetenschappelijk onderzoek leidt het toepassen van concepten zoals AI, machine learning en deep learning tot steeds meer doorbraken. Zo kan Facebook alleen al op basis van foto’s leden spotten met zelfmoordneigingen.

Voorbeelden genoeg ook bij diagnosticeren, waar zelflerende algoritmen op basis van tienduizenden foto’s van tumoren in staat zijn met steeds meer accuraatheid tumoren te vinden die met het blote oog niet of nauwelijks te zien zijn. Maar ook in het voorspellen van ziekten zoals Alzheimer of in de bestrijding van ziekten zoals Parkinson. Ook steeds meer ziekenhuizen gaan aan de slag met AI/deep learning.

Amerikaanse voorstellen

De Amerikaanse standaardisatievoorstellen moeten er voor zorgen dat er wereldwijd een meer gestandaardiseerd raamwerk komt met definities. De voorstellen hebben betrekking op:

  • Artificial Intelligence Concepts and Terminology: gestandaardiseerde concepten en terminologie voor een beter begrip en bredere acceptatie van de technologie.
  • Framework for Artificial Intelligence (AI) Systems Using Machine Learning (ML): het raamwerk richt zich op praktische afstemmingsproblemen bij het gebruik van Machine Learning in AI systemen en gaat in op maatschappelijke zorgen die er spelen ten aanzien van AI.

Het NEN vraagt Nederlandse belanghebbenden hun mening te geven over de voorstellen. Op basis van de marktconsultatie zal NEN, namens Nederland, een stem uitbrengen ten aanzien van de Amerikaanse voorstellen. Deze consultatie loopt tot 29 september 2017.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen