Nictiz brengt met vertalen Snomed ‘eenheid in taal’ dichterbij

di 10 april 2018 - 12:33
SNOMED_2_edited
Standaarden
Nieuws

Met de Nederlandse publicatie van SNOMED CT (Snomed) zijn eind maart de eerste 10.000 vertalingen uit het project ‘Vertalen Snomed’ gepubliceerd. Hiermee komt volgens vertaler Nictiz ‘eenheid van taal’ binnen de Nederlandse zorgsector een stap dichterbij.

Eenheid van taal – het gebruik van dezelfde definities -  is belangrijk voor het uitwisselen van medische- en verpleegkundige gegevens, het vergroten van kennis en het reduceren van administratieve lasten. Eenheid van taal is dan ook een onderwerp binnen het Informatieberaad Zorg. Hierin werken branche- en koepelorganisaties uit de zorgsector onder regie van VWS aan optimalisering van digitale gegevensuitwisseling.

Project ‘vertalen Snomed’

In opdracht van het ministerie van VWS is Nictiz eind 2017 begonnen met het project ‘Vertalen Snomed’. Binnen dit project worden 86.750 internationale termen met bijbehorende synoniemen naar het Nederlands vertaald. Het betreft termen over verrichtingen, diagnoses, lichaamsstructuren en allergene stoffen. Programma’s voor gegevensuitwisseling zoals als Registratie aan de Bron, MedMij en VIPP gebruiken de vertalingen in de Zorginformatiebouwstenen (zibs) en de Basisgegevensset Zorg (BgZ). Ook wordt via het project de Verrichtingenthesaurus aan Snomed gekoppeld. Door de vertaalde termen te gebruiken, kunnen zorgverleners in hun eigen vaktaal blijven werken, maar dan wel begrepen door computers.

Technologiepartijen zetten Snomed in

Snomed is het internationale, medisch terminologiestelsel dat is ontwikkeld door en voor zorgverleners. Het wordt in ruim vijftig landen en door grote technologiepartijen zoals Apple, IBM en Google gebruikt bij onder meer het vastleggen van klachten, symptomen, omstandigheden, ziekteprocessen, interventies en diagnosen. In totaal bevat Snomed ruim 340.000 termen met bijbehorende synoniemen. Inmiddels zijn al 31.000 termen naar het Nederlands vertaald. De publicatie van maart 2018 bevat onder meer de complete lijst van allergene stoffen.

Eenheid van taal

Eenheid van taal zorgt ervoor dat informatie tussen zorgverleners onderling en met patiënten kan worden gedeeld en misinterpretaties worden voorkomen. Het moet de inzet van beslisondersteuning (clinical decision support) mogelijk maken. Ook kunnen gegevens worden hergebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, kwaliteitsregistraties en facturatie. Dit vermindert de administratieve lasten, een groot probleem in de zorgsector. Zo wordt volgens Nictiz niet alleen de kwaliteit van de zorg voor de individuele patiënt verbeterd, maar krijgt het hele zorgproces een positieve impuls.

Gebruik Snomed in praktijk

De partijen in het Informatieberaad Zorg hebben de intentie uitgesproken om Snomed in te voeren voor gebruik door verpleegkundigen en verzorgenden. Dit is een voorbeeld waar de vertalingen van Snomed in de praktijk gaan worden gebruikt. De Diagnosethesaurus is al eerder voorzien van Nederlandse Snomed-termen. Ook in de acute zorg is het gebruik van Snomed ingevoerd om eenheid van taal te bereiken.