Nictiz heeft eerste reeks MedMij-standaarden ontwikkeld

21 december 2016
Nieuws
MedMij geeft patiënten meer grip op hun eigen gezondheidsgegevens, stelt Nictiz. Op de website zelf staat hierover: 'Een leven lang wordt op allerlei plekken informatie over uw gezondheid opgeslagen. In het ziekenhuis, bij uw consultatiebureau, uw gemeente, uw sportschool, uw huisarts en ga zo maar door. Al deze gegevens gaan over u, maar u kunt er zelf niet zomaar bij. MedMij gaat ervoor zorgen dat iedereen die dat wil in een veilige online omgeving gezondheidsgegevens van allerlei bronnen kan verzamelen en gebruiken. U bent de baas van deze persoonlijke gezondheidsomgeving. U bepaalt welke gegevens u in deze website of app wilt zien en of u deze wilt delen. Het is een veilige digitale plek. Helemaal van u. MedMij zorgt voor grip op uw eigen gezondheidsgegevens.'

MedMij-standaarden

Samen met marktpartijen als leveranciers van persoonlijke gezondheidsomgevingen, systemen voor zorgaanbieders, apps en patiëntvertegenwoordigers  is volgens het kenniscentrum nu geïnventariseerd welke informatie als eerste uitwisselbaar wordt gemaakt.

Nictiz geeft aan dat het de MedMij-standaarden aan de hand van de Basisgegegevensset Zorg en een reeks zorginformatiebouwstenen (zib’s) uit het programma ‘Registratie aan de bron’ ontwikkeld heeft. De Basisgegevensset Zorg vormt een basisset van de zib’s.

Zo’n zib beschrijft nauwkeurig wat er over een bepaald onderwerp van het zorgproces van de patiënt kan worden vastgelegd en omvat verder afspraken over een (medisch) concept, zoals een diagnose of een verrichting.  Nictiz heeft de MedMij-standaarden gedefinieerd voor een aantal onderwerpen. Deze standaarden zijn opgeleverd inclusief FHIR profielen. FHIR is een nieuwe internationale standaard voor zorginformatie.

  • Patiënt
  • Zorgaanbieder
  • Zorgverlener
  • Allergie / IntolerantieLaboratoriumresultaten
  • Medicatie
  • Zelfmetingen (lengte, gewicht, bloeddruk)

Proefomgeving

In Rotterdam en in Groningen werkt Nictiz samen met een aantal partijen om de MedMij-standaarden te testen. In Rotterdam gaat het om het Havenziekenhuis, het Franciscus Gasthuis & Vlietland, Curavista en VANAD Enovation. Deze ziekenhuizen zullen meetwaarden naar de persoonlijke gezondheidsomgeving van longpatiënten sturen. Patiënten kunnen deze informatie zelf aanvullen en delen met andere zorgaanbieders.

In Groningen koppelen diabetespatiënten hun eigen draadloze weegschalen, bloeddrukmeters en glucosemeters aan hun persoonlijke gezondheidsomgeving. De zelfmeetgegevens worden in de proef uitgewisseld met de huisarts. Door uit te wisselen via MedMij moet het straks in Groningen mogelijk worden om vanuit een persoonlijke gezondheidsomgeving met het ziekenhuis te communiceren.  Zorgbelang Groningen, Zodos  en huisartsengroepspraktijk Hommesplein te Winschoten zijn hierbij betrokken. Meer hierover staat op de MedMij website.