Nieuwe aanpak biedt direct inzicht in succes behandeling tumor

do 31 maart 2016 - 10:09
Breast_ca
Patiënt
Nieuws

Binnen niet al te lange tijd moeten kankerpatiënten in staat zijn om zelf te volgen of hun chemotherapie werkt en de ontwikkeling van kankergezwellen in hun lichaam in realtime te zien. Dat stellen wetenschappers en andere experts van het Brigham & Women's Hospital in Boston, Massachusetts (VS).

Volgens de Telegraph hebben zij een aanpak ontwikkeld waarmee het mogelijk is om het verdwijnen van kankercellen te volgen op het moment dat de medicatie voor een chemotherapie wordt toegediend.

Momenteel moeten patiënten veel langer afwachten of er sprake is van een geslaagde behandeling, omdat pas na diverse malen chemotherapie via scans gezien kan worden of tumoren krimpen. De aanpak van de groep experts onder leiding van Dr Shiladitya Sengupta bestaat uit het toevoegen van een nanodeeltje dat de medicatie voor chemotherapie in het lichaam aflevert en vervolgens groen oplicht wanneer kankercellen afsterven. Zo is meteen duidelijk of een tumor resistent is tegen of ontvankelijk is voor chemo- of immuuntherapie. 

De bevindingen zijn gepubliceerd in The Proceedings Of The National Academy Of Sciences . Op termijn, zo stellen de auteurs moet het mogelijk zijn om patiënten alleen nog maar chemotherapie te geven wanneer die ook daadwerkelijk aanslaat. De effectiviteit van een behandeling kan binnen enkele uren vastgesteld worden, aldus dr. Sengupta.

De behandeling maakt gebruik van het feit dat wanneer kankercellen afsterven, er een enzym wordt geactiveerd. Het nanodeel dat de wetenschappers hebben toegevoegd, licht groen op wanneer het in aanraking komt met het enzym.

Er zijn proeven uitgevoerd bij de behandeling van prostaat- en huiskanker, waarbij er sprake was van een grote toename in fluorescentie wanneer de tumor reageerde op de chemo. Er was ook sprake van een significante toename in fluorescentie bij via immuuntherapie behandelde tumoren na een periode van vijf dagen.