Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nieuwe glucosemeter werkt met microgolven

Britse wetenschappers van de Cardiff University’s School of Engineering hebben een draagbare bloedglucose-meter ontwikkeld voor diabetici die gebruik maakt van microgolven in plaats van een huidprik.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Momenteel moeten diabetici meermaals per dag hun glucose meten of gebruik maken van een in het lichaam aangebracht apparaat zoals een CGM (continuous blood glucose monitor). De monitor die nu is ontwikkeld, kan op de huid geplakt worden en werkt zonder dat er bloed nodig is om het glucosegehalte te meten. Slechts eenmalig moet voor callibratie van het non-invasive device bloed afgenomen worden, zo schrijft de BBC.

De verzamelde gegevens kunnen continu gedeeld worden via een mobiele app op een smartphone en geanalyseerd via de smartphone of een pc. Op die manier wordt het volgens de bij de ontwikkeling van het device betrokken professor Adrian Porch eenvoudiger om de conditie van een diabetespatient te beheren. 

Zeer laag niveau microgolven

Porch stelt ook dat de microgolven die het device uitzendt, volkomen veilig zijn. “Het niveau is zeer laag, vele malen minder dan wat er bijvoorbeeld tijdens koken van maaltijden gebruikt wordt, maar ook veel minder dan wat een mobieltje uitzendt.” 

Proffesor Stephen Luzio, van de Swansea University’s College of Medicine, heeft klinisch onderzoek uitgevoerd onder 50 diabetespatienten met het device. Voor de komende zomer zijn er meer proeven gepland. Volgens Luzio is er veel belangstelling voor het apparaat, omdat veel mensen het niet prettig vinden om zichzelf de hele tijd te prikken.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen