Search
Close this search box.
Search

Nieuwe glucosemeter werkt met microgolven

Britse wetenschappers van de Cardiff University's School of Engineering hebben een draagbare bloedglucose-meter ontwikkeld voor diabetici die gebruik maakt van microgolven in plaats van een huidprik.

Momenteel moeten diabetici meermaals per dag hun glucose meten of gebruik maken van een in het lichaam aangebracht apparaat zoals een CGM (continuous blood glucose monitor). De monitor die nu is ontwikkeld, kan op de huid geplakt worden en werkt zonder dat er bloed nodig is om het glucosegehalte te meten. Slechts eenmalig moet voor callibratie van het non-invasive device bloed afgenomen worden, zo schrijft de BBC.

De verzamelde gegevens kunnen continu gedeeld worden via een mobiele app op een smartphone en geanalyseerd via de smartphone of een pc. Op die manier wordt het volgens de bij de ontwikkeling van het device betrokken professor Adrian Porch eenvoudiger om de conditie van een diabetespatient te beheren. 

Zeer laag niveau microgolven

Porch stelt ook dat de microgolven die het device uitzendt, volkomen veilig zijn. “Het niveau is zeer laag, vele malen minder dan wat er bijvoorbeeld tijdens koken van maaltijden gebruikt wordt, maar ook veel minder dan wat een mobieltje uitzendt.” 

Proffesor Stephen Luzio, van de Swansea University’s College of Medicine, heeft klinisch onderzoek uitgevoerd onder 50 diabetespatienten met het device. Voor de komende zomer zijn er meer proeven gepland. Volgens Luzio is er veel belangstelling voor het apparaat, omdat veel mensen het niet prettig vinden om zichzelf de hele tijd te prikken.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Volg jij ons al?