Search
Close this search box.
Search

Nieuwe scanners halveren wachttijden bij Nij Smellinghe

Ziekenhuis Nij Smellinghe heeft twee nieuwe CT’s en twee nieuwe MRI’s in gebruik genomen. Hierdoor zijn volgens het ziekenhuis de wachttijden gehalveerd. Ook kunnen hiermee eerder en specifiekere diagnoses kunnen worden gesteld. De nieuwe scanners verbruiken bovendie 30 procent minder energie.

De scanners die door Nij Smellinghe in gebruik zijn genomen zijn twee CT’s (SOMATOM Force en SOMATOM Go.all) en twee MRI’s (MAGNETOM Sola en MAGNETOM Lumina) van Siemens Healthineers. De verschillende type scanners geven de mogelijkheid om voor elke patiënt de scan te kiezen die het best aansluit bij de patiënt en het type onderzoek.

Daarnaast zijn deze scans van academisch niveau en bieden de mogelijkheid om extra diensten aan te bieden, bijvoorbeeld door het ondersteunen van academische ziekenhuizen of het aanbieden van andere soorten onderzoeken.

Vroegtijdige detectie, preventie

De nieuwe scanners maken haarscherpe beelden en laten meer details zien zodat artsen eerder en specifiekere diagnoses kunnen stellen. Zo kunnen artsen met de nieuwe MRI veel meer details zien van pezen en gewrichten. Voorheen waren hele kleine afwijkingen soms niet zichtbaar en met de nieuwe scanner wel.

De vroegtijdige detectie van kleine, kwaadaardige afwijkingen in combinatie met de lage stralingsdosis maakt de nieuwe scanners ook geschikt voor screening en preventieve geneeskunde. Op de lange termijn kan dit operaties besparen of tot minder zware operaties leiden en daarmee de ligduur verkorten, stelt radioloog Marco Bergman.

Volgens Bergman wil Nij Smellinghe in de toekomst nog  meer gaan inzetten op vroegtijdige diagnose en preventieve zorg. We willen in de toekomst meer inzetten op vroegtijdige diagnose en preventieve zorg. Zo lopen we nu voor op de landelijke trend met betrekking tot de CT-perfusiescans van het brein. Deze is nu nog niet standaard in andere ziekenhuizen.”

Duurzaamheid, patiëntcomfort

Nij Smellinghe verwacht echter dat deze scans in de toekomst worden opgenomen in de landelijke richtlijnen. “De SOMATOM Force is daar nu al geschikt voor. Dit kan ons en de neurologen helpen om herseninfarcten eerder en beter te detecteren. Daar kunnen we dan sneller op reageren, gerichter behandelen en schade voor de patiënt beperken”, aldus Bergman.

Met het aanschaffen van de nieuwe MRI’s en CT’s is onder andere rekening gehouden met duurzaamheid en patiëntcomfort. Door van twee naar vier scanners te gaan zijn de wachttijden gehalveerd. Voor de MRI is de wachttijd van vier naar twee weken gegaan en voor de CT van drie naar anderhalve week. De dubbele opstelling zorgt er ook voor dat er efficiënter gewerkt kan worden. Drie laboranten bemensen nu samen de beide MRI’s. Voorheen werkten er twee laboranten aan één MRI. 

Afbeeldingsresultaat voor somatom force siemens healthineers

De robuuste CT-scanner Somatom Force van Siemens Healthineers (foto:
Siemens Healthineers)

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?