Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Nieuwe website wil duidelijke informatie over antidepressiva verstrekken

Psychiater Christiaan Vinkers en ziekenhuisapotheker Roeland Vis lanceerden begin november antidepressiva.nl. Op deze website willen zij duidelijke informatie over de zin en onzin van antidepressiva. Volgens de initiatiefnemers was er tot dusver geen plek op internet waar alle informatie over antidepressiva staat gebundeld.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De website antidepressiva.nl kwam tot stand met behulp van een aantal psychiaters, huisartsen en patiënten en is bedoeld als aanvulling op bestaande informatie. De website gaat in op een aantal vragen, zoals ‘wat voor geneesmiddelen zijn antidepressiva precies?’ en ‘hoe zijn ze ontdekt?’ De website is onafhankelijk en heeft geen banden met de farmaceutische industrie. Ook geeft de website geen individueel medisch advies.

Aan bod komen ook de werking ervan en de aandoeningen waarvoor ze worden gebruikt. Naast depressieve stoornissen worden de medicijnen onder andere gebruikt voor angststoornissen, slaapproblemen, dwangstoornissen, fibromyalgie, migraine, eetstoornissen en PTSS.

Twee andere rubrieken op de website zijn bijwerkingen en fabels. In de laatste wordt een een aantal fabels ontkracht, zoals ‘antidepressiva zijn geluk uit een potje,’ ‘antidepressiva zijn verslavend’ en ‘teveel Nederlanders slikken antidepressiva’. Ruim een miljoen mensen in Nederland slikten in 2016 antidepressiva, waarvan het gemiddelde gebruik rond de zes maanden ligt. Ongeveer 20 procent van de volwassenen in Nederland krijgt in zijn leven last van een depressie.

Steeds vaker digitale hulp

Tegenwoordig worden steeds vaker online hulpmiddelen ingeschakeld om depressies en aanverwante klachten te bestrijden. Vaak blijkt online toegang tot therapie of informatie (e-mental health), al dan niet anoniem, laagdrempeliger te zijn en zo een groter bereik te hebben. Ook virtual reality zou een positieve bijdrage kunnen leveren aan het herstel van mensen met een depressie of depressieve klachten.

De Hersenstichting en het Radboudumc presenteerden begin dit jaar de oplossing SMARD om terugval na een depressie te voorkomen. SmartPhone Monitoring Against Recurrence of Depression (SMARD) is een mobiele technologie die 24/7 de omgeving van de patiënt scant en kleine veranderingen registreert in individueel gedrag en sociale activiteiten, om zo het risico op een terugval te voorspellen.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen