Search
Close this search box.
Search

Nieuwe website wil duidelijke informatie over antidepressiva verstrekken

Psychiater Christiaan Vinkers en ziekenhuisapotheker Roeland Vis lanceerden begin november antidepressiva.nl. Op deze website willen zij duidelijke informatie over de zin en onzin van antidepressiva. Volgens de initiatiefnemers was er tot dusver geen plek op internet waar alle informatie over antidepressiva staat gebundeld.

De website antidepressiva.nl kwam tot stand met behulp van een aantal psychiaters, huisartsen en patiënten en is bedoeld als aanvulling op bestaande informatie. De website gaat in op een aantal vragen, zoals ‘wat voor geneesmiddelen zijn antidepressiva precies?’ en ‘hoe zijn ze ontdekt?’ De website is onafhankelijk en heeft geen banden met de farmaceutische industrie. Ook geeft de website geen individueel medisch advies.

Aan bod komen ook de werking ervan en de aandoeningen waarvoor ze worden gebruikt. Naast depressieve stoornissen worden de medicijnen onder andere gebruikt voor angststoornissen, slaapproblemen, dwangstoornissen, fibromyalgie, migraine, eetstoornissen en PTSS.

Twee andere rubrieken op de website zijn bijwerkingen en fabels. In de laatste wordt een een aantal fabels ontkracht, zoals ‘antidepressiva zijn geluk uit een potje,’ ‘antidepressiva zijn verslavend’ en ‘teveel Nederlanders slikken antidepressiva’. Ruim een miljoen mensen in Nederland slikten in 2016 antidepressiva, waarvan het gemiddelde gebruik rond de zes maanden ligt. Ongeveer 20 procent van de volwassenen in Nederland krijgt in zijn leven last van een depressie.

Steeds vaker digitale hulp

Tegenwoordig worden steeds vaker online hulpmiddelen ingeschakeld om depressies en aanverwante klachten te bestrijden. Vaak blijkt online toegang tot therapie of informatie (e-mental health), al dan niet anoniem, laagdrempeliger te zijn en zo een groter bereik te hebben. Ook virtual reality zou een positieve bijdrage kunnen leveren aan het herstel van mensen met een depressie of depressieve klachten.

De Hersenstichting en het Radboudumc presenteerden begin dit jaar de oplossing SMARD om terugval na een depressie te voorkomen. SmartPhone Monitoring Against Recurrence of Depression (SMARD) is een mobiele technologie die 24/7 de omgeving van de patiënt scant en kleine veranderingen registreert in individueel gedrag en sociale activiteiten, om zo het risico op een terugval te voorspellen.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?