Search
Close this search box.
Search

Nij Smellinghe gaat toedienen opiaten dubbel controleren met MedEye

Het Friese ziekenhuis Nij Smellinghe gaat voortaan ook de orale opiaten (medicijnen die sterk verdovende en pijnstillende werking hebben) bij patiënten dubbel controleren met het medicatieveiligheidssysteem MedEye. Met deze dubbele controle stelt het ziekenhuis er zeker van te zijn dat de juiste patiënt de juiste medicatie krijgt. Hierdoor is ook het toedienen van deze medicijnen in Nij Smellinghe veiliger. Het ziekenhuis maakte recent ook de lancering van een patiëntenportaal bekend.

Ziekenhuis Nij Smellinghe gebruikt het veiligheidssysteem van MedEye sinds april 2017 ziekenhuisbreed voor de standaard controle. In 2016 waren er al pilots mee geweest. In september 2017 volgde een pilot met MedEye Cosign voor de dubbele controle van High Risk Medicatie (onder andere infusen en spuiten). Dat zou bij succes ook ziekenhuisbreed ingevoerd worden. Vanaf nu controleert Nij Smellinghe ook orale opiaten, naar eigen zeggen als eerste Nederlandse ziekenhuis.

MedEye voldoet aan dubbele controle

Door middel van beeldherkenningstechnologie worden de opiaten geverifieerd. Een kleine scanner vergelijkt de unieke eigenschappen van de tabletten, zoals vorm, kleur, merktekens, breuklijnen, diameter en dikte met de gegevens in een database van geneesmiddelen. Daarnaast is het systeem aangesloten op het ziekenhuisinformatiesysteem om te verifiëren dat de toediening overeenkomt met de opdracht van de arts. Het resultaat is dat het toedienen van medicatie veiliger en efficiënter wordt. Tevens wordt er voldaan aan de dubbele controle, zoals al gebeurt bij het toedienen High Risk Medicatie bij patiënten.

In Nij Smellinghe wordt medicatie zoveel mogelijk kant en klaar aangeleverd door de apotheek, vertelt ziekenhuisapotheker Dick Bloemhof. “Het systeem helpt de verpleegkundige bij het veilig delen van medicatie. Door de inzet van deze nieuwe technologie wordt gegarandeerd dat de juiste patiënten de juiste medicijnen, in de juiste dosering en op het juiste moment krijgen toegediend. Hoewel een dubbele controle niet verplicht is voor opiaten, geeft deze werkwijze meer veiligheid voor de patiënt”.

Linda de Boer, verpleegkundige op de afdeling Chirurgie/ Urologie, werkt al langer met het MedEye systeem en is blij met de nieuwe toevoeging: “MedEye ondersteunde mij en mijn collega’s al in het nog veiliger werken met het toedienen van medicijnen. Ook voor de orale opiaten hoef ik nu voor de dubbele controle niet meer te wachten op een andere collega, maar ondersteunt MedEye mij hierbij. Ik kan hierdoor sneller en veiliger werken.”

Systeem voorkomt 100.000 fouten

MedEye heeft de afgelopen jaren 100.000 fouten in de toediening van medicatie voorkomen. In totaal heeft het systeem van Mint Solutions naar eigen zeggen al ruim één miljoen toedieningen gecontroleerd sinds de introductie ervan in 2016, zo liet de producent begin juni weten. Het systeem wordt inmiddels gebruikt in ziekenhuizen in Nederland, België, IJsland en het Verenigd Koninkrijk. Eind dit jaar verwacht Mint Solutions dat zo’n 20 procent van de Nederlandse ziekenhuizen het medicatieveiligheidssysteem gebruikt.

Nieuw patiëntenportaal

Nij Smellinghe maakte eerder deze maand al bekend dat patiënten voortaan gebruik kunnen maken van een eigen digitale patiëntendossier (patiëntenportaal) onder de naam Mijn Nij Smellinghe. Patiënten kunnen er onder meer het eigen behandeltraject online volgen en vragen stellen. Met Mijn Nij Smellinghe krijgt zij verder inzage in vorige en geplande afspraken, uitslagen en medicatie. Ook kan de patiënt online afspraken maken, vragenlijsten invullen en persoonlijke voorlichting ontvangen. Op termijn zal het ziekenhuis de functies in het portaal gaan uitbreiden.

 

Meer weten over  zinvolle zorginnovaties én de implementatie daarvan? Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden. Wilt u ook aanwezig zijn? Reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Wervingscampagne
Bijzondere wervingscampagne Reinier de Graaf
Neuromorphic Computing
Elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
Volg jij ons al?