OLVG krijgt 3D zicht op hart en bloedstromen
Amsterdam – Het Hartcentrum van OLVG brengt de anatomie, het functioneren en de bloedstroom van het hart driedimensionaal, bewegend én in real time in beeld met hulp van 3D technologie. Het is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze techniek gebruikt. De techniek maakt het mogelijk om sneller tot een diagnose te komen en nauwkeuriger te opereren. Dat betekent: betere resultaten en minder complicaties.
Het systeem zal vooral ingezet gaan worden bij ingrepen aan de hartkleppen. Het systeem laat goed zien waar vernauwingen of eventuele lekkages zich bevinden. Siemens heeft het systeem ontwikkeld.
Engelse wetenschappers willen aan genen sleutelen
Wetenschappers van het Engelse Francis Crick Institute hebben toestemming gevraagd om nieuwe technieken te gebruiken om menselijke genen te bewerken. Hierdoor willen ze beter begrijpen hoe gezonde embryo’s zich ontwikkelen. Die kennis kan helpen om IVF-technieken te verbeteren of onvruchtbaarheid te behandelen. Daarnaast kan het waardevol zijn voor het onderzoek naar stamcellen.
Een van de nieuwe technieken die de onderzoekers willen gebruiken, is CRIPSR-Cas9. Met deze drie jaar oude techniek is het mogelijk om heel precieze veranderingen door te voeren aan genetisch materiaal.
Reacties borstkankerpatiënten op chemotherapie beter inschatten met Kunstmatige Intelligentie
Onderzoekers van Western University bekijken hoe ze Kunstmatige Intelligentie kunnen inzetten om het effect van chemobehandelingen te verbeteren. Ze richten zich in eerste instantie op twee gebruikelijke behandelingen: paclitaxel en gemcitabine. Het uiteindelijke doel is om het "guesswork" rondom de behandeling te vermijden.
Negentig procent van de genen van borstkankercellen is gelijk. De onderzoekers hebben die negentig procent als eerste in een database gezet. Daarna zijn ze gaan onderzoeken welke genetische structuren het meest bijdragen aan vermindering en resistentie. Hiervoor gebruikten ze de eerder genoemde data, Kunstmatige Intelligentie, Data van celculturen en weefsel van kankercellen.
Het onderzoek is gepubliceerd in Molecular Oncology (U kunt het van hun website tegen betaling downloaden).
ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.