Search
Close this search box.
Search

NeLL onderzoekt slimme inhalator die aansluit op patiëntbehoefte

Onderzoekers van de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontwikkelen en testen samen met patiënten en behandelaars een slimmere inhalator. Dit onderzoek zal worden uitgevoerd in het National eHealth Living Lab (NeLL). Hier worden eindgebruikers betrokken bij de ontwikkeling en evaluatie van e-health initiatieven.

Astmapatiënten die medicatie gebruiken, kunnen al gebruik maken van een zogenaamde slimme inhalator. Deze inhalator houdt het medicijngebruik bij en stuurt een bericht naar de smartphone van de patiënt wanneer hij zijn medicatie vergeet. De bestaande inhalator houdt echter geen rekening met oorzaken van verkeerd of onregelmatig medicatiegebruik.

Eerder onderzoek wijst volgens het PHEG uit dat voor de meeste astmapatiënten geldt dat zij bewustere levensstijl keuzes maken en eerder geneigd zijn zorgvuldig om te gaan met medicatie, wanneer zij meer inzicht hebben in de eigen conditie. Daarom wordt samen met patiënten en behandelaars de bestaande slimme inhalator getest en doorontwikkeld om het product verder te verbeteren.

Samenwerking binnen Nell met UMCG, AstraZeneca

Met de nieuwe onderzoeksopzet binnen het NeLL hopen de partijen een astma-inhalator te ontwikkelen die de patiënt niet alleen ‘herinnert’, maar ook inzicht biedt in het ziektebeloop en advies geeft over hoe de patiënt meer grip kan krijgen op zijn aandoening. In dit onderzoek wordt samengewerkt met het UMCG in Groningen en AstraZeneca.

In verschillende co-creatie sessies zullen patiënten, behandelaars en onderzoekers verschillende prototypes van een nieuwe slimme astma inhalator ontwikkelen en testen om zo samen een volwaardig product te ontwikkelen. “We gebruiken daarbij principes uit de design wereld,” aldus Charlotte Poot, onderzoeker aan het LUMC. “Designers weten als geen ander hoe producten moeten aansluiten bij de behoeftes van de eindgebruiker.”

Aansluiten op behoeften patiënt

Het onderzoeksteam wil door samen te werken met een design onderzoeker, astmapatiënten en zorgprofessionals een inhalator te ontwikkelen die aansluit op de behoeftes van patiënten, die gebruiksvriendelijk is én toepasbaar is in de huidige medisch zorg. Het onderzoek, dat in juni 2018 van start gaat, is genomineerd voor de publieksprijs van het Longfonds: de prijs voor het beste onderzoek volgens longpatiënten.

Het onderzoek van het PHEG maakt deel uit van een groter onderzoek, waarin een slimme astma inhalator zal worden onderzocht op effectiviteit. Tijdens dit onderzoek zal ook een kosten-baten analyse gemaakt worden om te bepalen of de inhalator op groter schaal kan worden aangeboden.

NeLL in ICT&health

Lees meer over de doelstellingen van het NeLL in een uitgebreid dubbelinterview met mede-initiatiefnemers Niels Chavannes (hoogleraar LUMC) en Esther Talboom-Kamp (voorzitter raad van bestuur Saltro). In het interview in ICT&health gaan Chavannes en Talboom-Kamp onder meer in op hoe het NeLL er naar streeft om op termijn alle Nederlandse e-health initiatieven en toepassingen wetenschappelijk te valideren.

ICT&health nr. 2, 2018, verschijnt op 17 april. Heeft u nog geen abonnement? Maak dan hier uw keuze.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?