Onderzoeksraad start onderzoek ICT-kwetsbaarheid ziekenhuizen

21 juni 2018
Senior businessman in network server room
AI
Nieuws

De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt een onderzoek in naar de digitale veiligheid van ziekenhuizen in Nederland. De directe aanleidingen voor het onderzoek zijn diverse recente ICT-storingen en ransomware-aanvallen in de afgelopen jaren, zo stelt de Onderzoeksraad.

Het gaat de raad om de ICT-storing in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel van 3 juni 2018 en een vergelijkbare storing in het Radboudumc in Nijmegen van afgelopen januari. Als gevolg van deze storingen werden onder meer operaties uitgesteld omdat patiëntgegevens niet meer beschikbaar waren en werd een opnamestop ingesteld.

Meerdere ICT-storingen

Eerder in januari 2018 werd ook het Nijmeegse CWZ en Radboudumc door een storing getroffen. De locatie ETZ Elisabeth van het ETZ werd in september 2017 getroffen door een ICT-storing waardoor het EPD niet meer werkte. Dat had onder meer het uitstel van operaties tot gevolg. Ook op het gebied van ransomware is de druk op ziekenhuizen de afgelopen jaren toegenomen. De NOS stelde vorig jaar juni  op basis van eigen onderzoek dat in de voorgaande drie jaar zeker 15 Nederlandse ziekenhuizen te maken gehad met ransomware-aanvallen. De ransomware-aanval met Wannacry in mei 2017 leidde tot complete chaos bij veel Britse ziekenhuizen.

Waarborgen patiëntveiligheid

De Onderzoeksraad wil alle voorvallen in samenhang bezien met het oog op het waarborgen van de patiëntveiligheid. De vraag die centraal staat, is hoe ziekenhuizen en hun ketenpartners verstoring, uitval en misbruik van ICT proberen te voorkomen en in hoeverre zij voorbereid zijn om de gevolgen daarvan te beperken. Het onderzoek is begonnen op 19 juni. Een einddatum is nog niet gegeven. Portefeuillehouder voor dit onderzoek is professor Erwin Muller, raadslid en vice-voorzitter. Muller is hoogleraar Veiligheid en Recht aan de Universiteit Leiden. Hij verlaat overigens met ingang van 1 september 2018 de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Muller wordt per die datum decaan van de Faculteit Governance and Global Affairs (FGGA) van de Universiteit Leiden in Den Haag. Meer weten over de ICT-veiligheid in de zorg, de innovaties én de implementatie daarvan? Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens deICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden. Wilt u ook aanwezig zijn? Reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.