Search
Close this search box.
Search

Op het online dashboard wordt de status van de vergoedingsprocedure per geneesmiddel en ziektebeelden weergegeven.

Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft door Farmatec een online dashboard laten ontwikkelen om inzicht te geven in welke van de vergoedingsprocedure dure, nieuwe geneesmiddelen zich bevinden die zijn toegelaten tot de Nederlandse markt. Het dashboard is ontwikkeld om zowel patiënten als voorschrijvers en fabrikanten van geneesmiddelen.

Doorlooptijd geneesmiddelen

Van alle medicijnen die in Nederland beschikbaar zijn, wordt een groot deel vergoed via de basisverzekeringen. Het komt echter ook voor dat de minister besluit om nieuwe intramurale geneesmiddelen vanwege een te hoge kostprijs tijdelijk uit de basisverzekering te houden. Het ministerie krijgt zo extra tijd om over de prijs te onderhandelen met de fabrikant van het medicijn. Daarnaast kan het Zorginstituut in die tussentijd de minister adviseren of een vergoeding van het medicijn vanuit de basisverzekering al dan niet aan te raden is.

Binnen de gezondheidszorg is het belangrijk dat niet aleen de zorgprofessionals, maar ook patiënten zich goed kunnen informeren als het gaat om de vraag of een bepaald nieuw en kostbaar medicijn al dan niet vergoed wordt, of binnenkort mogelijk in het basispakket wordt opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan de vergoeding van gepersonaliseerde medicatie.

Online dashboard

Dat is een van de belangrijkste redenen dat de minister van VWS de opdracht gegeven heeft voor de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijk online dashboard met informatie over de status van dure, nieuwe geneesmiddelen in het vergoedingsproces, vooralsnog voor sluisgeneesmiddelen en extramurale geneesmiddelen met een onderhandeladvies. Het dashboard wordt in de toekomst doorontwikkeld.

Op het door Farmatec ontwikkelde online dashboard wordt de status van de vergoedingsprocedure per geneesmiddel en ziektebeelden (zoals oncologie, hematologie, immuunziekten, etc) weergegeven. Per geneesmiddel wordt inzage geven in de fase van de vergoedingsprocedure: indiening, beoordeling of onderhandeling.

De werking van het dashboard is als volgt. Op de eerste pagina kan gekozen worden voor een ziektebeeld of indicatiegebied. Daarna kunnen bezoekers doorklikken naar specifiek geneesmiddel. Daar wordt meer informatie getoond over de vergoedingenstatus van het geneesmiddel. Dat kan dus zijn dat het geneesmiddel al vergoed wordt, maar ook waar het geneesmiddel in het vergoedingsproces zit en wat de doorlooptijd is.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?