Search
Close this search box.
Search

Online inspiratietool moet veilige leefomgeving senioren stimuleren

Een nieuwe online inspiratietool moet gemeenten helpen bij het stimuleren van een gezonde en veilige leefomgeving voor ouderen. De ‘inspiratietool leefomgeving senioren’ is ontwikkeld door Kenniscentrum Sport en Bewegen, Voedingscentrum, Veiligheid NL, Pharos, Rutgers, RIVM en het Trimbos-instituut. Het gaat om een interactieve website die betrokken partijen in sectoren zoals zorg en welzijn kan steunen in domeinoverstijgende gesprekken.

Momenteel wonen er in Nederland zo’n 3,4 miljoen mensen ouder dan 65 jaar, waarvan 96 procent thuis wonen. Hun aantal zal de komende jaren snel groeien. Zo zijn er nu zo’n 800.000 80-plussers, tegen naar verwachting 1,5 tot zelfs 2,6 miljoen in 2050 (cijfers: CBS). Er zijn her en der al initiatieven om hen middels slimme technologie langer thuis te laten wonen (zoals in, maar zeker niet beperkt tot, Rotterdam en Den Haag). Maar in zijn algemeenheid is een gezonde en veilige leefomgeving essentieel voor senioren om zo fijn mogelijk oud te worden.

Ondersteuning met online inspiratietool

Het kan een uitdaging zijn voor beleidsmakers van gemeenten om fysieke en sociale domeinen te verbinden. In samenwerking met bovengenoemde kennispartners heeft het Trimbos-instituut daarom de ‘inspiratietool leefomgeving senioren’ ontwikkeld. Het instrument moet beleidsmakers bij gemeenten ondersteunen bij het inrichten van de leefomgeving van ouderen.

Daarbij is er aandacht voor zowel de fysieke als sociale aspecten. Bijvoorbeeld een omgeving die rustgevend is en er aantrekkelijk uit ziet; een wijk met oog voor veiligheid op straat; of een openbare ruimte die sociale interactie en inclusie bevordert voor senioren. Het doel van de online tool is om de fysieke en sociale domeinen te verbinden door beleidsmakers samen het gesprek aan te laten gaan over hoe de leefomgeving de gezondheid van ouderen kan bevorderen.

Veilige, gezonde leefomgeving senioren

De inspiratietool is een interactieve website, die aan de hand van verschillende thema’s kennis en voorbeelden bundelt. De thema’s ‘ontmoeten’, ‘actief verplaatsen’ en ‘zelfstandig wonen’ combineren kennis en voorbeelden. De tool slaat volgens projectmedewerker Egbert Hartstra een brug tussen het fysieke en sociale domein en geeft inzichten en praktische voorbeelden per thema. Zo kunnen beleidsmakers op een overzichtelijke manier zien wat bijdraagt aan een gezonde en veilige leefomgeving voor senioren.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?