Search
Close this search box.
Search

Online Trimbos programma MijnKoers positief ontvangen

Het Trimbos instituut biedt sinds een halfjaar het online traject MijnKoers aan. De trainingen ondersteunen ex-kankerpatiënten bij het stoppen van roken of het nuttigen van alcohol. Met het online programma is het voor deelnemers mogelijk zelf een persoonlijk stopplan op te stellen. Inmiddels zijn 100 mensen begonnen met het volgen van een stopplan.

Het Trimbos-instituut ontwikkelde de trainingen in samenwerking met deskundigen en kankerpatiënten. MijnKoers is beschikbaar voor de smartphone, tablet of computer. Patiënten kunnen dit thuis volgen, waardoor frequente doktersafspraken niet meer nodig zijn. Het programma moet de gezondheid van gebruikers verhogen en de kans op terugkeer van kanker verlagen.

Online tips

De patiënt logt in op de website of applicatie van MijnKoers. Na het maken van een persoonlijk stopplan houden patiënten dagelijks bij hoe het gaat. Zij krijgen oefeningen die hen helpen begrijpen wanneer zij roken of drinken. Daarnaast krijgen zij tips om met deze risicomomenten om te gaan. Regelmatige herinneringen zorgen ervoor dat het programma niet vergeten wordt. De community functie maakt dat gebruikers elkaar kunnen ondersteunen.

###Trimbos###

Meer kans op terugkeer kanker

Stoppen met roken of overmatig alcoholgebruik heeft veel voordelen. Vooral roken is inmiddels gelinkt aan een grotere kans op hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker. Na het bestrijden van kanker vergroot roken de kans op terugkeer van de ziekte. Op de korte termijn zorgt stoppen met roken en overmatig alcoholgebruik ervoor dat mensen beter slapen, meer energie hebben, zich beter kunnen concentreren en minder hoesten. 

De eerste ervaringen met het programma zijn positief. Inmiddels is de website door 5000 mensen bezocht, vulden 400 de screening in en registreerden 100 mensen zich als gebruiker. De trainingen zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en zijn speciaal voor mensen met of na kanker, die wensen te stoppen met roken en alcoholgebruik.

In de komende maanden wordt met financiering van KWF Kankerbestrijding verder onderzocht of de trainingen het beoogde effect hebben. Het Trimbos-instituut wil daarnaast in kaart brengen hoe de trainingen mensen met kanker ondersteunen.

Deelnemers kunnen zich nog steeds aanmelden via www.MijnKoersalcohol.nl en www.MijnKoersroken.nl en de online trainingen volledig zelfstandig volgen. Zij ontvangen voor hun deelname een vergoeding tot 75 euro.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
um_mumc
Soms moet je eerst even uitzoomen om echte stappen te zetten
domotica-ouderen_Midjourney kopie
Cybercrimineel focust zich vaker op zorgleverancier
Big,Data,Ai,Coding,Screen,For,Asian,Future,Health,Care
Zorgtechnologie is voor iedereen
Volg jij ons al?