Search
Close this search box.
Search

Open source beademingsapparaat na test snel inzetbaar

Enkele weken geleden verscheen het nieuws over een in ontwikkeling zijnd open source beademingsapparaat, de VentilatorPAL. De professionele variant daarvan, de VentilatorPAL Pro, is inmiddels met succes getest door specialisten van de Universiteit Twente, Radboudumc en de fabrikant, FreeBreathing. Dit betekent dat het betaalbare en snel ontwikkelde beademingsapparaat op korte termijn ingezet kan worden.

Het VentilatorPAL Pro beademingsapparaat werkt op basis van een ‘doorsnee’ beademingsballon. Deze worden normaliter door een intensivist met de hand bediend middels een knijpbeweging. Bij de VentilatorPAL Pro wordt deze beweging door een machine overgenomen.

De validatie van de VentilatorPAL Pro is een belangrijke stap in het verkorte certificeringstraject van het ministerie van VWS. Maar voordat het apparaat breed ingezet kan worden moet hij wel nog in de praktijk bij patiënten getest worden.

Verlichting IC-capaciteit

Een van de grote voordelen van het inzetten van de VentilatorPAL Pro is dat daardoor de tijd die een COVID-19 patiënt op de IC moet doorbrengen verkort wordt. Het beademingsapparaat kan namelijk in de eerste vier tot vijf dagen ingezet worden wanneer een patiënt nog niet op de IC ligt maar in een regulier ziekenhuisbed. Dit betekent een verlichting van van 15 tot 20 procent op de IC-capaciteit.

In Nederland neemt het aantal COVID-19 IC-patiënten met ernstige ademhalingsproblemen de laatste dagen langzaam af. De vraag voor betaalbare en snel inzetbare beademingsapparaten komt momenteel dan ook met name uit de landen waar het aantal COVID-19 patiënten die beademd moeten worden nog stijgt, zoals Brazilië, India, de VS en Indonesië.

Betaalbaar eenvoudig te maken

Het feit dat de VentilatorPAL is ontworpen door de open source community betekent niet dat er consessies gedaan zijn aan de kwaliteit. Het apparaat is daarentegen wel eenvoudig te maken, betaalbaar te produceren en het design en technische specs zijn openbaar.

Voor de test is wel gekozen voor de Pro variant van het systeem. De standaard versie kan gemakkelijk en met basisgereedschap gebouwd worden. De VentilatorPAL Pro wordt geproduceerd in samenwerking met NTS Group in Eindhoven. In tegenstelling tot andere initiatieven die de afgelopen periode opgezet zijn, kan de VentilatorPAL Pro volgende week al in serieproductie gemaakt gaan worden.

“Na certificering door VWS kunnen aan het eind van deze week de eerste tien apparaten naar bovengenoemde landen, die het vervolgens via een verkort traject kunnen laten goedkeuren door hun eigen specialisten. De onderbouwing van de UT is daarbij erg belangrijk”, zegt Marcel van Aarle van Stogger, het Limburgse bedrijf dat onder de vlag FreeBreathing de VentilatorPAL Pro op de markt brengt.

Werking beademingsapparaat

De VentilatorPAL vervangt de handmatige knijpbeweging. Hij heeft twee gebruiksinterfaces, een fysieke en een Android telefoon-app. Met de fysieke interface kunnen medische professionals drie fundamentele, maar cruciale instellingen bepalen: het Tidal Volume (TV), de Inhale / Exhale ratio (I / E) en de Respiratory Rate (RR).

Met de eenvoudige en intuïtieve telefoon-app kunnen aanvullende instellingen gedaan en beheerd worden. Dit betekent dat niet-medisch personeel de VentilatorPAL eenvoudig zou moeten kunnen gebruiken. Op dit moment is de app alleen nog beschikbaar voor Android smartphones.

De technische kennis is afkomstig van FreeBreathing engineers. Advies over de basale beademingseisen waaraan beademingsapparatuur moet voldoen voor IC-gebruik werd verzorgd door intensivist Hugo Touw van het Radboudumc. De test van de VentilatorPAl Pro, op kunstlongen, is uitgevoerd door Longfysioloog Frans de Jongh van de UT in het TechMed Centre. In onderstaande video legt Hugo Touw uit hoe het apparaat werkt en geïnstalleerd wordt.

De VentilatorPAL Pro

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
verpleeghuizen
KIK-V systematiek wordt uitgerold bij alle verpleeghuizen
neurostimulator
Langer pijnvrij met de nieuwste neurostimulator
Volg jij ons al?