Search
Close this search box.
Search

Overheid zoekt zorginstellingen voor proeftuinen InZicht

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft op TenderNed een aanbesteding geplaatst voor 17 proeftuinen binnen het programma InZicht. InZicht is het programma van VWS dat de digitale gegevensuitwisseling in de langdurige zorg moet versnellen.

Binnen InZicht richt versnelling van digitale gegevensuitwisseling zich op drie toepassingen: Persoonlijke Gezondheidsomgeving, eOverdracht en Medicatieoverdracht. In proeftuinen worden per toepassing vraagstukken op het gebied van techniek, informatie en zorgproces beproeft. Het ministerie van VWS wil via de tender partijen in de zorgsector opdracht verlenen om te onderzoeken hoe de versnelling van informatie-uitwisseling binnen de langdurige zorg in gang gezet kan worden door middel van het opzetten van ‘proeftuinen’.

Doel proeftuinen

Tijdens deze proeftuin wordt toegewerkt naar een concreet resultaat: de versnelde digitale gegevensuitwisseling is tot stand gebracht. Daarnaast hebben de proeftuinen de bedoeling om te leren, ervaring op te doen en inzicht te krijgen in wat er allemaal komt kijken als zorginstellingen samen gaan werken om versnelde digitale gegevensuitwisseling tot stand te brengen.

Tot dusver subsidieerde het ministerie van VWS vier proeftuinen. waaronder een met e-overdracht in Amsterdam en drie met ontsluiting van gegevens naar een PGO. Deze laatste drie proeftuinen zijn van Carintreggeland en Ziekenhuisgroep Twente, Alliade en Tjongerschans (Friesland) en het samenwerkingsverband van Sensire en Slingeland met huisartsen Oude IJssel en Naast. Zie ook de eerstkomende ICT&health (vanaf 18 april) voor een achtergrondartikel over twee van deze proeftuinen.

‘Stapsgewijze regulering’

Het ministerie van VWS ging vorig jaar van start met InZicht, dat de digitale gegevensuitwisseling in de care-sector moet stimuleren. Kennisinstituut Nictiz kwam op basis van eigen onderzoek eind vorig jaar met een reeks aanbevelingen om digitale informatie-uitwisseling te verbeteren in de langdurige zorg. De resultaten van dit onderzoek, inclusief aanbevelingen werden gepubliceerd in het rapport ‘Op weg naar betere informatie-uitwisseling in de langdurige zorg’.

Uit het onderzoek kwam onder meer naar voren dat zowel cliënten als zorgprofessionals van instellingen in de langdurige zorg tegen verschillende problemen aanlopen. Zo ontbreekt vaak een actueel en volledig overzicht van gegevens. Daarnaast is het net als in de cure nog vaak nodig dat zorgverleners gegevens overtypen of dat de cliënt zijn gegevens opnieuw moet doorgeven. Ook stokt de overdracht van gegevens en is de betekenis van informatie niet altijd hetzelfde. Hierdoor is regie van cliënten over de eigen gezondheidsgegevens nog niet mogelijk. Daarnaast is het lastig voor de zorgverlener om op basis van gebrekkige informatie passende zorg met en voor zijn cliënt te bepalen.

Regierol VWS

Actiz, brancheorganisatie voor de langdurige zorg, stelde begin dit jaar blij te zijn met het voornemen van het ministerie van VWS om het komende jaar stapsgewijs regulering in te voeren voor eenduidige elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. Minister Bruins van VWS stelde vorig jaar nog dat standaardiseren en doorvoeren van digitale uitwisseling van medische gegevens niet snel genoeg gaat en dat het ministerie hierbij meer een regierol op zich moet nemen. Inmiddels is bekend welke vorm dit gaat aannemen.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?