Patiënten willen videoconsult graag, gebeurt nog nauwelijks

do 20 december 2018 - 07:58
videobutler-Videoconsult-IMG_0535-2
Onderzoek
Nieuws

De helft van de patiënten wil graag een videoconsult gebruiken als alternatief voor een fysiek consult in het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland in samenwerking met Amsterdam UMC. Eén derde van de ondervraagde patiënten weet nog niet of ze liever een video- dan een fysiek consult willen. Iets meer dan 20 procent heeft er geen behoefte aan. Overigens heeft slechts 1,7 procent van de respondenten al een keer een videoconsult gehad.

Als belangrijkste voordeel zien mensen dat een videoconsult in plaats van een fysiek consult energie bespaart. Zeker voor chronische patiënten met regelmatige afspraken kan dit een groot voordeel zijn, aldus het onderzoek. Ook vinden ze het fijn om de wachtkamer te vermijden, minder afhankelijk te zijn van anderen en reistijd en –kosten te besparen. Patiënten die liever een fysiek consult willen, geven als reden aan dat zij het persoonlijke contact missen tijdens een videoconsult. De non-verbale communicatie, het zien van eventuele afwijkingen en liplezen zijn juist fijn aan fysiek contact.

Videoconsult gebeurt nauwelijks

Het merendeel van de 968 patiënten die deelnamen aan het onderzoek (93,4%) heeft één of meer chronische aandoeningen. De gemiddelde leeftijd van de respondenten ligt op 65 jaar en de man-vrouwverdeling is gelijk. Hoewel ruim de helft van hen wel eens privé videobelt, heeft slechts 1,7 procent al eens een videoconsult gehad. De behoefte aan een videoconsult verschilt. Tijdens het eerste consult geeft slechts 6,7 procent van de patiënten aan een videoconsult te willen. Ook kiezen zij liever voor een fysiek consult wanneer er een behandeling of slecht nieuws moet worden besproken. Wanneer de patiënt voor een controle, follow-up of uitslag een ziekenhuiszorgverlener moet zien, vinden veel mensen een videoconsult een ideale vervanger voor een fysiek consult. Als de keuze is tussen een video- en telefonisch consult, krijgt de eerste variant de voorkeur. Dit geldt vooral voor het bespreken van gevoelige informatie of een behandeling. Alleen bij goed nieuws krijgt een telefonisch consult de voorkeur.

Toegang liefst via patiëntportaal

60 procent van de patiënten is ook in staat om technisch een videoverbinding te maken. Eén op de vier gebruikt maandelijks videobellen voor privé doeleinden. 10 procent denkt de videoverbinding niet te kunnen starten. Toegang via een beveiligd patiënt(en)portaal heeft voor 60 procent de voorkeur. 70,8 procent denkt – al weet men dit niet zeker - dat de privacy tijdens een videoconsult gewaarborgd is. Ook wil 80 procent het consult opnemen om het later terug te bekijken. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaalde vorig jaar dat per 1 januari 2018 consulten op afstand met medisch-specialisten in het ziekenhuis vergoed worden op gelijke wijze als een fysiek consult. Dit kan een e-mail consult, telefonische afspraak of video-consult zijn. Wel is het belangrijk dat de patiënt tijdens het zorgtraject een keer de zorgverlener fysiek ziet. Het zou volgens de Patiëntenfederatie en Amsterdam UMC goed zijn als patiënten en zorgverleners vaker kijken of een videoconsult kan, mits het medisch verantwoord is.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!