Philips ontvangt award voor telezorgdienst zwangere vrouwen

do 19 mei 2016 - 15:07
Nieuws

Philips heeft bekendgemaakt dat zijn telezorgdienst Mobile Obstetrics Monitoring (MOM) de hoogste onderscheiding heeft gekregen bij de 'Business Action on Health Awards 2016' van GBCHealth in de categorie 'Women and Girls'.

De zorgdienst voor mobiele verloskundige controle op basis van smartphones is ontworpen om aanstaande moeders te identificeren die een hoog risico op met de zwangerschap samenhangende complicaties lopen en om de sterftecijfers van moeders te helpen reduceren.

De dienst maakt deel uit van Philips' strategie om connected zorgoplossingen te bieden die locatie-onafhankelijk zijn en die toegang tot hoogwaardige geïntegreerde zorg mogelijk maken. De award werd op 17 mei 2016 uitgereikt op de vierde 'Women Deliver'-conferentie in het Deense Kopenhagen.

Noodzaak voor arme gebieden

Dagelijks sterven wereldwijd ongeveer 830 vrouwen aan met de zwangerschap of bevalling samenhangende complicaties, waarbij 99% van deze sterfgevallen plaatsvindt in groeiregio's en in arme plattelandsgebieden, zo blijkt uit data van de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Tijdens een pilot-programma van één jaar in samenwerking met het Bunda Medical Center in Padang (Indonesië) hielp de MOM-dienst om de tijdige detectie van risicovolle zwangerschappen te verdrievoudigen. Geen enkele van de 650 zwangere vrouwen die aan het pilot-programma deelnamen, overleed aan vermijdbare oorzaken die met de zwangerschap en de bevalling samenhingen.

De eerste volledige implementatie van deze innovatieve connected zorgoplossing vond plaats in de Sijunjung-regio van West-Sumatra (Indonesië) in januari 2016.