Search
Close this search box.
Search

Pilot downloaden eigen medicatiegegevens gestart

Via Volgjezorg kunnen patiënten toestemming geven voor het delen van hun medische gegevens via het LSP en inzien wie die gegevens bekeken heeft. Volgjezorg wil het voor patiënten ook mogelijk maken hun eigen medische gegevens te downloaden. Dit is een volgende stap in de ontwikkeling waarbij patiënten beter en makkelijker over hun eigen medische gegevens kunnen beschikken.

Deze maand is daarvoor, samen met Stichting GERRIT, in het noorden van ons land een pilot gestart voor het downloaden van medicatiegegevens. Door patiënten inzicht te geven, krijgen zij ook een beeld van welke gegevens zorgaanbieders met elkaar delen. Dat moet hen meer regie geven over hun eigen gezondheidsgegevens en de uitwisseling daarvan.

Alleen medicatiegegevens

De pilot die nu gestart is, beperkt zich zoals gezegd tot het downloaden van medicatiegegevens. Wanneer een patiënt toestemming geeft aan zijn apotheek om medische gegevens te delen, in dit geval over medicatie(gebruik), dan kunnen de zorgaanbieders waar de patiënt in behandeling is of naar toe gaat deze medicatiegegevens inzien.

Tijdens de pilot kunnen patiënten van enkele deelnemende apotheken in Friesland en Groningen hun eigen meditatiegegevens downloaden in de vorm van een PDF. Dit zijn dezelfde gegevens als data die zorgaanbieders via het LSP (Landelijk Schakelpunt) kunnen opvragen.

Volgjezorg en Stichting GERRIT willen met deze pilot inzicht krijgen in hoe patiënten en zorgaanbieders deze nieuwe functionaliteit ervaren. Indien de pilot succesvol blijkt, dan wordt deze functie voor zorgaanbieders die dat willen landelijk uitgerold.

DigiD

Het downloaden van medische gegevens kan vanwege de privacygevoeligheid alleen na inloggen met de DigiD app met ID-check. Dit kan tegenwoordig met de meeste smartphones. Via de app worden een aantal stappen doorlopen waaronder een scan van je ID-bewijs zodat je daarna altijd veilig kunt inloggen.

Het delen van medicatiegegevens is een belangrijke voorwaarde voor goede zorg. Onlangs werd de uit 2008 stammende richtlijn ‘Overdracht van medicatiegegevens in de keten’ herzien. Een belangrijke toevoeging was het bepalen van een standaard voor goede elektronische gegevensuitwisseling.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Regionale participatiehubs
Subsidie voor coalitievorming voor regionale participatiehubs
Wervingscampagne
Bijzondere wervingscampagne Reinier de Graaf
Neuromorphic Computing
Elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
Volg jij ons al?